Sven Bergquist

Fritzons "butler" – Anefurs bluff

Sven Bergquist Artikeln publicerades

Stockholms "sossar" vill lämna smutstvätt till en butler i tunnelbanan. Varför inte? I Kristianstad får Heléne Fritzons "butler" på kontoret, sekreteraren, läsa Kb och servera henne klippen. Hon vill inte läsa tidningen hemma. Givetvis får skattebetalarna stå för butlern. Sköta tvätt och handla hem kan väl jämföras med att läsa tidningen åt någon.

Det är skillnad mellan årets valrörelse och 2006. Då regerade Fritzon och Michael Anefur. Ett storstilat logistikcentrum i Karpalund blev en häftig skandal. Förment starka ekonomiska intressena bakom var en pizzabagare i Trelleborg! "Spirit of food", ett bondfångeri, togs så allvarligt att Anefur och näringslivschefen bad Ica flytta huvudkontoret till Kristianstad. Ica-ledningen undrade, inte ogrundat, vem i Kristianstad som blivit galen?

När S lokalt kritiserar bristen på jobb glömmer man, att den är resultatet av vad de inte gjorde 1994 – 2006 då Kristiansson & Fritzon styrde. 1 000 utlovade jobb på Krinova för 100 miljoner uteblev och miljonerna på näringslivskontoret, blev ett fiasko. Det har inte krävts stordåd av dagens ledning för att framstå som kompetent. Men M har sina problem. Bengt Gustafson (M) – inte första namn till posten – har inte sett klarare genom rökmolnen än att tre M-ledamöter hoppat av. Starten för den som skulle leda partiet – Göran B: son Asklöf – blev inte lyckad. Även C är en svag länk utan ledning. FP är dubbelt så stort här som i riket och nästan lika stort som M. Ökat liberalt stöd vore säkert hälsosamt.

Men jämförd med vänsterblocket – S, MP, KD och V – klarar den lokala alliansen, utan KD, sig. Inför valet har S inte mycket att komma med. Fritzons röd-gröna röra (där KD anses ingå) vill regera med V, vars ledare Lars Ohly – enligt egen utsago – blev ledsen när Berlinmuren föll och sa nej när "kommunisterna" ströks från partinamnet. Kan den håglösa "röran" samlas? "Säg mig med vem du umgås och jag ska säga dig vem du är." Något för den att tänka på.

Anefur och KD driver plakatpolitik. I Kristianstad stöder partiet genom fru Anefur vänstern. Michael, är överlöparen som efter vänsterkoalitionen med Fritzon, ersatte Alf Svensson i riksdagen. Under perioden har han av övriga partiers lokala talesmän avslöjats som lögnare om sina förehavanden inför S-koalitionen med KBF (f d Sjöbopartiet). Men Fritzon teg; hon var en del av "affären".

Kommunalt är Michael Anefur ute. Han vill nå riksdagen men måste då slå Tuve Skånberg (KD), Skillinge, som väntas kryssa sig in om KD får ett mandat! Han vann provvalet klart över Anefur. På sin hemsida publicerar han KD-valsedeln med sitt namn kryssat, så att väljarna vet hur Anefur ska undvikas. Bäst är dock att det finns andra valsedlar.