Sverige & Världen

Belöning för tips om förgiftad falk

Pilgrimsfalk Artikeln publicerades
Foto:Environmental Conservation

Ännu en förgiftad pilgrimsfalk har hittats död i Skåne. Polisutredningen är nedlagd men en belöning på 55 000 kronor är utfäst för avgörande tips.

Fågeln hittades död i nordvästra Skåne i slutet av januari. Samma gift, dödligt även för människor, användes 2012 för att döda två pilgrimsfalkar i Kristianstad.

– Det är oerhört trist, säger Kenneth Bengtsson, vice ordförande i Skånes ornitologiska förening.

Bredvid den döda falken låg en död duva med gift insmort i fjädrarna. Prover från båda fåglarna har analyserats i USA och svaren visar att pilgrimsfalken dog av samma gift som fåglarna i Kristianstad. Även då hade falkarna dödats med hjälp av förgiftade duvor.

    Skånes ornitologiska förening polisanmälde fyndet, men ärendet är nerlagt i brist på ledtrådar. Nu har Sveriges ornitologiska förening utlyst en belöning på 55 000 kronor för tips som kan lösa mysteriet.

    "Vi ser det som mycket viktigt att det nya ärendet utreds noggrant och att förövaren kan gripas", säger ordförande Dennis Kraft i ett pressmeddelande.

    För några år sedan fanns inga häckande pilgrimsfalkar kvar i Skåne, efter räddningsinsatser fanns förra året fem par.

    – Nu är vi sannolikt nere på tre om inte den överlevande i det här paret hittar en ny partner, konstaterar Kenneth Bengtsson.

    TT