Sverige & Världen

Nytt dåd i Spanien – gärningsmän dödade

Spanien Artikeln publicerades
4 bilder
Foto:JOSEP LAGO

Polisen har skjutit ihjäl flera attentatsmän i en ny misstänkt terrorattack, på strandpromenaden i Cambrils, söder om Barcelona.

Gärningsmännen rammade människor och hade sprängämnen. Flera personer har skadats, varav två allvarligt.

Polisen larmade om en "pågående händelse" i den populära turistorten Cambrils vid halv två i natt och uppmanade via Twitter människor att stanna inne och inte röra sig utomhus.

Det utreds som ett terrordåd, enligt polisen. Fem misstänkta terrorister dödades efter en skottväxling.

En av gärningsmännen i Cambrils försökte knivhugga personer, enligt El País.

– De misstänkta terroristerna körde en Audi A3 och verkar ha kört ned flera personer innan de stoppades i en poliskontroll och skottlossning bröt ut, säger en talesperson för myndigheterna i Katalonien, enligt AFP.

Gärningsmännen hade bombbälten, enligt polisen. Dessa har undersökts av bombtekniker och polisen har efter det genomfört "kontrollerade explosioner" i området.

Händelsen i Cambrils inträffade åtta timmar efter det blodiga dådet i Barcelona. Minst sex personer har skadats, varav en polis. För två personer är läget allvarligt, enligt AP. Polisen uppges ha lindriga skador.

AFP har pratat med vittnen i Cambrils.

Markel Artabe, 20 år, gick längs vattnet när han hörde något som han först trodde var fyrverkerier. 21-årige Joan Marc Serra Salinas hörde många skott.

– Jag sprang ned på stranden och satt stilla, säger han.

Den katalanska polisen arbetar utifrån teorin att gärningsmännen som sköts ihjäl i Cambrils har koppling till dådet i Barcelona och en tidigare explosion i Alcanar, skriver AFP.

Föraren av den skåpbil som rammade människor i centrala Barcelona tidigt på torsdagskvällen är fortfarande på fri fot. I det dådet i dödades minst 13 personer och omkring 100 skadades, varav 15 allvarligt. Antalet dödsoffer väntas stiga.

Under kvällen uppgav polisen på en pressträff att två misstänkta personer har gripits med kopplingar till dådet på Las Ramblas. En av de gripna kommer från den spanska enklaven Melilla i norra Marocko. Den andre är marockan. De har inget kriminellt förflutet, säger polisen.

Enligt polisen kan attacken på Las Ramblas ha koppling till en kraftig explosion i ett hus i Alcanar, drygt 20 mil sydväst om Barcelona, som inträffade under natten till torsdagen. En person dödades i explosionen och flera skadades.

Polisen misstänker att de i huset förberedde en bomb. En av de gripna männen greps i Alcanar, medan den andre greps i Ripoll i norra Katalonien, säger polisen på pressträffen.

Mannen som körde skåpbilen i Barcelona verkar inte ha varit beväpnad, enligt polischefen Josep Lluís Trapero uppger AFP.

Polisen beskriver händelsen som "en terrorattack med avsikt att döda så många människor som möjligt". Skåpbilen plöjde in i människor på promenadstråket Las Ramblas – en av stadens mest turisttäta platser. Först efter cirka 600 meter tog det stopp.

Enligt den spanska tidningen El Páis har poliskällor uppgett att minst en person lämnade den vita skåpbilen till fots.

Terrorrörelsen IS påstår via sitt propagandaorgan Amaq att den ligger bakom dådet i Barcelona. Det har inte bekräftats av den spanska polisen.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy säger att dådet i Barcelona var "en jihadist-attack", enligt Reuters.

– I dag är kampen mot terrorism av högsta prioritet för fria och öppna samhällen. Det är ett globalt hot och svaret måste komma från global nivå, säger Rajoy på en presskonferens.

Bland dem som dödats och skadats finns personer från 24 olika länder, enligt myndigheterna.

Fakta

Las Ramblas

Las Ramblas i Barcelona är en bred gata som sträcker sig från Columbusmonumentet i hamnen till Placa de Catalunya, cirka 1,2 kilometer lång. Den utgör ett populärt turiststråk och kantas av mängder av uteserveringar och butiker, och samlar allt från gatukonstnärer till marknadsförsäljare. Gatan har en begränsad trafik men desto mer flanörer.

Ordet "rambla" står för boulevard eller aveny.

Visa mer...

Fakta

Attacker med fordon i Europa

Augusti 2017: Sex soldater skadas när en 36-årig man kör in i dem i en förort till Paris.

April 2017: En man kör in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och kraschar därefter in i varuhuset Åhléns. Fem människor dödas.

Mars 2017: Ett attentat utförs vid brittiska parlamentet i London, där en man vansinneskör med lastbil. Sex människor dödas inklusive attentatsmannen. Ytterligare en skadad kvinna avlider senare.

December 2016: Tolv människor dödas när en lastbil ränner in i folkmassan på en julmarknad i Tysklands huvudstad Berlin. Gärningsmannen skjuts senare ihjäl av italiensk polis.

Juli 2016: 84 människor mister livet när en lastbil kör rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice i Frankrike. IS tar på sig dådet.

Visa mer...