Sverige & Världen

Vill skärpa straffen för bilbrännare

Brott Artikeln publicerades
Vågen av bilbränder tycks inte avta. Till vänster inrikesminister Anders Ygeman (S) och Morgan Johansson (S) under pressträffen om bränderna.
Foto:TT
Vågen av bilbränder tycks inte avta. Till vänster inrikesminister Anders Ygeman (S) och Morgan Johansson (S) under pressträffen om bränderna.

För nionde natten i rad brann bilar i Malmö, men även på andra orter slog bilbrännare till. Nu vill regeringen att straffen ska bli hårdare och att det ska bli lättare att fälla gärningsmännen.(TT)

– Vad som är helt klart är att vi måste få till en snabbare lagföring i vissa fall, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) på en presskonferens.

Regeringen tillsätter en snabbutredning som ska se över förutsättningarna för att snabbare kunna fälla dem som bränner bilar. En av frågorna för utredningen blir om man kan inrätta särskilda jourdomstolar som kan ta sig an ärendena och om man kan införa nya möjligheter att sköta processerna på distans.

Hårdare straff

Regeringen vill även skärpa straffen för skadegörelse så att de liknar straffen för stöld.

  – För den enskilde är det lika illa att få sin bil uppeldad som att få sin bil stulen. Frågan är om det inte är värre att få den uppeldad, säger Morgan Johansson.

  Regeringen vill göra det enklare att sätta upp bevakningskameror i vissa områden.

  – Vi tror att det kan ha en förebyggande effekt. Men framför allt blir det lättare att utreda brott, säger Morgan Johansson

  Fler poliser

  Statsminister Stefan Löfven lovade tidigare i dag fler poliser och sade att han känner med invånarna i de drabbade områdena.

  – Vi ska göra allt. Ingen regering kan lova att alla brott ska försvinna, men vi har redan tagit tag i detta. Vi kommer att förstärka polisens resurser exempelvis, men det behövs mer, säger Löfven.

  Över 70 bilar

  Natten till onsdagen kom två larm om bilbränder i Malmö. Vid platsen för det första larmet brann en bil utan spridningsrisk på Tornfalksgatan, där en privatperson hade kunnat dämpa branden med brandsläckare.

  Vid det andra brann tre bilar kraftigt på Hårds väg, rapporterar Sydsvenskan.

  Natten till tisdagen brann 13 bilar i Malmö, och sedan början av juli har över 70 bilar satts i brand.

  En bil sattes även i brand på Nordmannavägen i Lund under natten. Senare på natten brann det i Klockartorpet i Norrköping.

  Vittne fanns

  – Det är ett större antal bilar, ett 20-tal ungefär, som är mer eller mindre förstörda, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland, till TT.

  Ett vittne vid platsen ska ha sett ett antal personer komma till platsen innan branden bröt ut och de ska ha varit framme vid den bil som först började brinna. De uppges sedan ha åkt iväg i en ljus bil.

  – Vi är givetvis intresserade av att komma i kontakt med andra vittnen och ta del av deras iakttagelser, säger Lindqvist.

  Platsen är avspärrad för teknisk undersökning.

  Även i Linköping skadades tre bilar i en brand under natten.