Sverige & Världen

Kroppsdelar genombrott i ubåtsutredning

Ubåtsfallet Artikeln publicerades
Vice polisinspektör Jens Møller håller presskonferens med anledning av utredningen av Kim Walls död. 2 bilder
Foto:Johan Nilsson/TT
Vice polisinspektör Jens Møller håller presskonferens med anledning av utredningen av Kim Walls död.

Polisen i Köpenhamn har gjort nya fynd som kan omkullkasta den mordmisstänkte Peder Madsens förklaring till hur Kim Wall dog.

Efter nya dyk i Kögebukten utanför Köpenhamn bekräftar polisen att flera kroppsdelar och kläder hittats som tillhör den dödade Kim Wall, säger Jens Møller, vice polisinspektör vid Köpenhamnspolisen, på presskonferensen på polishusets gård i Köpenhamn.

Vid dykningar under torsdagen och fredagen hittades flera plastpåsar som var sänkta med metalldelar. I påsarna fanns kroppsdelar, bland annat huvudet, och även Kim Walls kläder och skor.

Vid häktningsförhandlingarna har Peder Madsen hävdat att Kim Wall dog genom en olyckshändelse då hon fick en tung lucka i huvudet. Den berättelsen kan omkullkastas av polisens nya fynd. Dödsorsaken har dock ännu inte fastställts.

– Vi har under gårdagskvällen och i natt genomfört obduktion av de kroppsdelar som vi har hittat. Den visade att det inte finns tecken på frakturer på kraniet och det finns inte heller tecken på våld mot huvudet, säger polisinspektör Jens Møller.

Kim Walls torso hittades vid Amagers sydkust den 21 augusti. Sedan dess har dykningar pågått för att hitta fler kvarlevor. Gårdagens fynd innebär inte att polisen hittat samtliga kvarlevor och sökandet kommer att fortsätta.

– Det är både utifrån utredningens perspektiv men också så att Kim Walls anhöriga kan få en hel människa när hon en gång ska begravas, säger Jens Møller.

Kim Wall gick ombord med ubåtsbyggaren Peter Madsen på ubåten UC3 Nautilus torsdagen den 10 augusti. Hon anmäldes saknad natten till den 11 augusti och tidigt samma morgon började sökandet efter ubåten. På förmiddagen siktades ubåten och Madsen meddelade via radio att han var på väg till hamn. En timme senare sjunker plötsligt ubåten och Peter Madsen räddas av en privatbåt, men Kim Wall återfinns inte.

Peder Madsen är häktad misstänkt för mord.

Enligt Jens Møller har Madsen har inte uttalat sig om de nya fynd som gjorts. (TT)