Dark Funeral går sin egen väg

Sweden Rock Artikeln publicerades

"Sweet home Alabama" och "Girls, girls, girls". Lynyrd Skynyrd och Mötley Crüe är kanske störst på Sweden Rock, men Dark Funeral är ondast. Det klassiska black metal-bandet är tillbaka med ny sångare.

Likbleka ansikten, uppfläkt skinn, stål, eld och tunga nitar. Det är midnatt på Sweden Rock Festival och black metal-bandet Dark Funeral går på. Det kan tyckas taskigt av festivalledningen att lägga en grupp ur en obskyr genre av extrem metal mot ett av de absolut största namnen bland 1990-talets MTV-band. Soundgarden har naturligtvis en större publik än Dark Funeral, men faktum är att trängseln är värre framför den lilla Zeppelinscenen än i den människomassa som skrålar med till "Black hole sun".

Efter en turbulent tid med flera medlemsbyten gör Dark Funeral sin första stora svenska spelning med den nye sångaren Steve "Nachtgarm" Marbs. Nyfikenheten är påtaglig.

- Just nu är vi i en period där vi måste bevisa vår nya "line up". Vi har avverkat Sydamerika och bevisat att vi är tillbaka stronger than ever. Jag ser fram emot att visa det för Sverige, säger bandets gitarrist och enda kvarvarande originalmedlem Micke Svanberg, som i sin vitsminkade inkarnation går under namnet Lord Ahriman.

"Går inte att bryta"

Soundgarden släppte sin senaste skiva 1996. Samma år kom Dark Funerals debutalbum "The secrets of the black arts".

- När jag började trodde folk att jag var djävligt konstig. Samtidigt tror jag att alla hade respekt för mig för att jag hade en så stark vision av vad jag ville göra. Folk kan säga exakt vad de vill till mig men min vision går inte att bryta. Det har både lett till problem och i vissa fall succé, säger Micke Svanberg.

Tillsammans med David Parland, förlåt - Blackmoon - bildade han Dark Funeral 1993. Genom provokativa framträdanden där bandmedlemmarna delade plats på scenen med blod och djurkadaver blev de ledande inom den andra våg av nordisk black metal som drog över världen under mitten av 1990-talet. När Dark Funeral började var black metal fortfarande kontroversiellt. I dag har begreppet black metal penetrerat medvetandet hos en bredare målgrupp.

Från äckel till hippt

För något år sedan fick svenska Watain en Grammis och 2011 nominerades norska Taake till Spellemanprisen. Genren har blivit hipp och i USA har bandet Liturgy lanserat transcendental black metal, alltså black metal utan Satan, död och mörker.

Micke Svanberg skrattar:

- Jag har aldrig hört talas om det, jag har ingen aning om vad det är.

Utan omsvep kallar sig tvåbarnspappan Micke Svanberg satanist. Samtidigt är han inte intresserad av att förklara vad han lägger i den beskrivningen av sig själv. Det finns saker som Lord Ahriman inte vill förklara i ord.

- Jag delar med mig tillräckligt mycket genom bandet och det vi gör i Dark Funeral. Det är min själ som jag speglar genom bandet.

Vad är det du vill väcka hos folk som lyssnar på er musik?

- Det första är tänk, tänk själv i stället för att gå som ett blint djävla får. Det har vi alltid gjort och det är därför folk både älskar och hatar oss. Black metal handlar om att gå sin egen väg.