Huaröd har blivit tidens melodi

Huaröd Artikeln publicerades
Huarödsskylten i Östra Sönnarslöv har fått fötter, men driftiga Huarödsbor tog saken i egna händer och satte upp en egen vägvisare – en T-shirt.
Foto:Peter Åklundh
Huarödsskylten i Östra Sönnarslöv har fått fötter, men driftiga Huarödsbor tog saken i egna händer och satte upp en egen vägvisare – en T-shirt.

Ett besök i Huaröd, ger något av samma känsla som att komma till en ö. Man kommer inte över vatten, men genom vacker bokskog. Väl där öppnar sig en värld av entreprenörskap som fått draghjälp av en sång.

"I Huaröd, jag mår så bra i Huaröd. Huaröd, hurra för Huaröd."

Orden är Lasse Stefanz, skrivna av Tomas Tillberg och Magnus Persson.

Att låten kom till är ingen slump.

– Jag gillar invånarna där. De har en härlig bykänsla och vi blir alltid väl emottagna där. Även innan vi skrev låten. Det var därför vi skrev den, säger Tillberg.

Att hitta till byn kan numera innebära vissa problem. Skyltarna som visar vägen blivit fynd för souvenirjägare. Trafikverket har varit ute i flera omgångar och satt upp nya. Inte hjälper det. Huarödsskylten i Östra Sönnarslöv lyser fortfarande med sin frånvaro. Men driftiga bybor har varit där och satt upp en T-shirt med ett tryck på Huaröd.

– Vi är sådana, tar tag i saker, säger Karin Fransson, byalagets ordförande som tog över i mars när Lars Tjärnvall lämnade över, efter tolv år i rollen.

Ett gäng har samlats utanför lanthandeln, det sociala navet i byn. Affären drivs av ekonomisk förening där medlemmarna köper ägandeskap. Ett drygt femtiotal andelar har sålts till folk som vill att butiken, som är öppen veckans alla dagar, ska finnas.

– Målet är inte att gå med vinst, utan att den ska gå runt, säger föreståndaren Bodil Fredriksson som står under den sista t-shirten med tryckt Huarödskylt som är till salu.

– De är näsintill stöldbegärligt gods.

I skrivande stund har hon sålt ett hundratal sedan mitten av september. Huaröd har blivit något av en vallfärdsort för Lasse Stefanz-fantaster sedan låten kom ut tidigare i år.

– Minst en gång i veckan under hela sommaren har det kommit in fans, säger Bodil.

Men Huaröd är inte bara dansband. Det är en plats som lockat kulturpersonligheter i många år. Framlidne cellisten och dirigenten Mats Rondin flyttade dit med sin fru i mitten av 1990-talet och fler har följt efter. Här bor andra professionella musiker och artister. Skådespelaren Marika Lagercrantz har sommarstuga i trakterna.

En bit bort, bakom affären, står violinsten Per Sandklef och källsorterar. Han har varit medlem i Radiosymfonikerna i 40 år, tillsammans med just Mats Rondin under en tid. Han flyttade hit 2015 och har startat kursverksamhet inom klassisk musik på Isidors kulle. Innan dess bodde han i Stockholm.

– Om jag saknar storstadslivet? Inte alls. Här är en fantastisk ort som har allt. Säg en annan by som har ett kulturråd, säger Per och försvinner in i butiken för att köpa smör.

Jutta Svärdh är en av initiativtagarna till kulturrådet som såg dagens ljus tidigare i år. I början av sommaren bjöd man in till ett öppet möte för att höra vad nya och gamla bybor ville ha.

– Idrottsföreningen har länge skapat större evenemang som folk kan samlas kring. Nu kan vi fylla på med andra intresesn och ännu mer liv. Potentialen är enorm.

Redan i våras beviljades byalaget 20 000 kronor från kommunens landsbygdsfond för att skapa en kulturscen i klubbhuset som ligger mitt i byn. Filmvisningar är redan i gång. Senare i november arrangeras en kortfilmsfestival. En bokcirkel är startade tidigare i år.

En jaguar kör upp utanför affären. Ut kommer Michael Clarin, kreativ chef för reklambyrån Creative Army som grundades i Huaröd – numera med kontor i Kristianstad. Han flyttade till byn med sin fru Lisa för 15 år sedan.

– Vi kom till en Gnosjöanda. Det förvånade oss. Massor med företagande och människor som tog för sig saker.

Han tycker fortfarande lika mycket om byn.

– Man bor mitt i en lekplats. Med skog, hästar, alltihop, säger han innan han går in i lanthandeln för att ta en kopp kaffe.

Att det finns en Huarödsanda är uppenbart. Men var kommer den ifrån? Jutta Svärdh har en teori.

– Byn har aldrig varit under något häradssäte, har alltid varit en fri by med entreprenörer. Sedan har det dragit till sig människor. Tar man sedan emot dem på ett varmt sätt och lyssnar på deras idéer, då blir det så här.

Gunvor Lindgren har flyttat från Hörby till Huaröd. Tanken var först att det skulle bli en tillfällig vistelse i torpet, men nu ska hon bygga till en keramikverksstad. Flytta hit för gott.

– Jag märkte att jag trivdes så bra med naturen, människorna och vänligheten. Affären är fantastisk. För mig som pensionär erbjuder den fullservice.

Vid dieselpumpen fyller lantbrukaren Peter Mårtensson sin traktor. Strax utanför byn bedriver han Krav-certiferad djuruppfödning.

– Var hittar man en liten by med denna känsla och service? Husen som blir till salu försvinner snabbt. Och nu har vi ny motoväg vid Linderöd. Det är perfekt att pendla ner mot Lund och Malmö.

Gänget vid affären sammanfattar Huaröd med tre ord.

– Välkomnande, vackert, sammanhållning.

Tomas Tillberg igen:

– Det finns något genuint äkta med platsen. Inte så upphaussat. Inte fisförnämt eller högtravande. Mer jordnära och äkta. På riktigt.

Fotnot: Denna artikel är en av flera som publicerades i bilagan "Gärds" som Kristianstadsbladet gav ut i dag. Under veckan kommer fler reportage dyka upp på tidningens korresajt.

Fakta

Huaröd

I Huaröd finns Huaröds kyrka samt ett friluftsbad, förskola och skola. Affär, bensinstation, café och en byapub som är öppen varje lördag. Flera namnkunniga människor har bott i byn. Mest kända är Katja Ingergard Geiger, känd som Katja of Sweden, och cellisten och dirigenten Mats Rondin. Även publicisten Carl-Adam Nycop har bott i byn.

248 personer bor i byn (31 december, 2016).

Visa mer...

Fakta

Olle Jönsson om Huarödslåten

– Första gången jag fick texten tänkte jag "vad är det här för någonting?". Jag hade aldrig varit där. Visste bara att vår gamla sömmerska bodde i Huaröd. Men låten har verkligen vuxit. Gammal som ung älskar den. Nu senast var jag i Norge och de skrek "syng Huaröd!". Alla sjöng med, men visste inte vad de sjöng. Det är verkligen ett skådespel. Helt makalöst. Även i Sverige går den hem, även om hälften inte ens hör vad jag sjunger. Det är en sanslöst fräck text. "Vi tog en taxi hem, jag var inte kaxig". Sen vet jag att de har stulit skyltarna där. Det är ju också en jäkla grej. Men jag antar att man får ta det som en hyllning. Sammantaget är det hur kul som helst att en by kan sättas på kartan. Det är välförtjänt. Där är verkligen vackert.

Visa mer...

Fakta

Karnevalen

Huaröds IF anordnar en karneval vart femte år. Den sammfaller varje år med föreningens fem-årsjubileum. Senaste gången var förra året när man firade 85 år. Ordföranden Bengt Nilsson berättar.

- Traditionen stäcker sig rätt långt tillbaka i tiden. Vi har en hel del filmer från 50-talet som visar att den fanns redan då, förmodligen ännu längre. Såvitt jag vet har man bara hoppat över den en gång. Det är himla trevligt. Hela byn är engagerad. Karnevalståget från byn till idrottsplatsen är den stora grejen. Olika teamledare skapar olika teman under stort hemlighetsmakeri. Jag tror vi var 17 i år. Tre av dem hade skapat egna Huarödsskyltar, utan att känna till varandras idé. Det fanns andra otroliga grejer. Någon hade tagit skrovet på en bil och byggt på med bänkar och bord, och körde sen med parasoller. Om karnevalen kommer finnas kvar? Det tror jag verkligen. Folk tycker detta är väldigt roligt.

Visa mer...