"Landsbygden är ingen vit fläck på kartan"

Tema Artikeln publicerades
Foto:Lasse Ottosson

En unik bilaga gavs ut i dag. Med hjälp av Kristianstadsbladets lokalkorrar har vi gett ut oss på jakt efter berättelser i Gärds härad. Ett historiskt namn på ett geografiskt område som omfattar de södra delarna av Kristianstads kommun. Huvudorterna är Tollarp och Degeberga.

Vi testade konceptet i våras i Villands. Korrar var med och skapade en bilaga om bygden. Det föll väldigt väl ut. Denna gång, med Gärdsbladet, har vi tagit steget fullt ut.

Innan denna bilaga började göras lyssnade vi på idéer från människor som bor i området. Det var lite av själva poängen. Att skriva om sådant som folk berättade för oss att de var intresserade av. Inte att skriva om vad vi på redaktionen ville skriva om.

Intresset var stort. Alla idéer har inte rymts i detta nummer. Vi hade med lätthet kunna fylla ett nummer till.

Gärdsbladets avsändare är Kristianstadsbladet, men den görs inom ramen för ett leaderprojekt som vi driver. ”Reportrar i landsbygdens tjänst” är vår satsning för att öka vår närvaro i basorterna i Kristianstads kommun. Lokalkorrar i byarna har skrivit och fotograferat. Jag har, i min egenskap som redaktör, varit med på några hörn. Men det hade jag inte behövt.

Lokalkorrarna är kvicka och på hugget som terriers.

Målet med bilagan har varit att skildra en levande landsbygd. Jag ska vara ärlig och säga att jag trodde det skulle vara svårt. För att jag – precis som många andra – har trott att områdena utanför städerna kämpar mot en tynande tillvaro. Men berättelserna som du kan läsa i Gärdsbladet visar på motsatsen.

Ta paret Anna Calmann-Hinke och Timo Lattu som exempel. De hittade paradiset i Årröd och köpte en gård. Här vill de bygga en fristad för artister som vill skapa i olika former. Eller ta hela byn Huaröd som gått samman för att slå vakt om byns lanthandel. Nu driver de lördagspub i källaren för medlemmarna. Planen är att göra om klubbstugan mitt i byn till ett kulturcenter.

Läs om paret Meinking från Stockholm som flyttade ner hela sina liv till Degeberga för att starta ett vandrarhem mitt i byn. Hela världen hittade dit redan första sommaren. Läs gärna om den gamla generaldirektören för Skattverket, Mats Sjöstrands historia om uppväxten i Degeberga. Han tog rälsbuss till stan(!) och fick höra "har Sjöstrand gjort läxan?" när han lämnade in sin kemirapport." Lektorn var förvånad, eftersom pojken var från Degeberga.

Sådana fördomar får man kämpa emot om man kommer från landsbygden. Men det hindrar inte att man kan klättra hela vägen upp som högsta chef för en av landets största myndigheter. Det innebär bara att man måste kämpa lite hårdare. Men det är man van vid – utanför städerna. Att kavla upp.

Arbetet med Gärdsbladet förändrade min syn på landsbygden. Denna plats är ingen vit fläck på kartan. Den får färg av människorna som bor där. Personer som plockar upp penseln och tänker utanför ramarna. Och det sker i gamla Gärds härad.

Så länge det sker, finns också en framtid.

Trevlig läsning.

Fotnot: Under veckan som kommer publiceras artiklarna från bilagan fortlöpande på Kristianstadsbladets korresajt. Läs det första reportaget om Huaröd här.