Martin och Martin laddar för ny säsong

Kristianstad Artikeln publicerades
Förutom Martin & Martin driver Nygren och Walkenfors även Gymgrossisten i Kristianstad, är delägare i kokosglassen Okobay och står bakom Borgmästargården som de öppnat tillsammans med två andra vänner. 2 bilder
Foto:Mårten Svemark
Förutom Martin & Martin driver Nygren och Walkenfors även Gymgrossisten i Kristianstad, är delägare i kokosglassen Okobay och står bakom Borgmästargården som de öppnat tillsammans med två andra vänner.

"Folk sa att vi inte kunde trolla med en matsal, men det blev magiskt", säger Martin Nygren om första året med Martin och Martin i Kristianstad. Nu laddar duon för en ny säsong, den åttonde ihop.

Martin Nygren och Martin Walkenfors sitter på Borgmästargården. Fyller i varandras meningar. Det är tydligt att de har jobbat ihop i många år. 15 för att vara exakt. Restaurangen, som slog upp dörrarna i slutet av mars, är deras senaste projekt ihop. Men det är inte det vi ska prata om idag. Utan om en idé som föddes på en strand i Thailand. Ett nattklubbskoncept. I Åhus. Martin och Martin.

– Folk varnade oss, man sa "det har aldrig funkat här". Men vi trodde på det, säger Walkenfors.

Nygren tar vid:

– Jag minns premiären. Det var fullt innan vi öppnade dörrarna. Och Zlatan dök upp. Kingen själv, och vi bara "det är nästan för bra för att vara sant".

Totalt blev det sex säsonger i Åhus. En fantastisk tid, kan de konstatera i dag. Förra året tog nya ägare över Åhus strand som sedan blev Åhus seaside. Då valde Martin och Martin att flytta klubben till Kristianstad. Valet föll på Södra Kasern. Åter igen fick de höra att det skulle bli svårt.

– Folk sa att vi inte kunde trolla med en matsal, men det blev magiskt, säger Nygren.

De kom till en betydligt större lokal med större potential. Nu var de också varma i kläderna efter att ha drivit klubb i sex år. Ingenting fick lämnas åt slumpen när man skulle skapa en internationell klubbkänsla. De använde sig av sina samlade erfarenheter av att ha besökt ställen över hela världen. Walkenfors nämner ett exempel. När han såg resultatet av Las Vegas-nattklubben Hakkasans ombyggnation. Prislapp: 100 miljoner dollar.

– Jag sa till Nygren "jag har det, vi gör samma sak, men vi får bygga det av trä". Men skitsamma, för vi trollar med produkten. I stället för att köpa top notch-grejer för en förmögenhet så jobbar vi utifrån våra förutsättningar.

DJ:n sattes i centrum och man byggde en VIP-avdelning på fyra gånger tjugo kvadratmeter. Det blev en klubb i klubben. De fortsätter prata om detaljer som varit viktiga för helheten men som den enskilda gästen kanske inte kunnat uppfatta. Målet är att man ska uppleva en känsla som överträffar förväntningarna.

Under de sju gångerna som man körde var det fullt i princip varje lördag. Vid några tillfällen fick man säga stopp i dörren. Tillståndet sa max 1 000 personer. Så många var ofta redan inne.

– Det var helt sjukt härligt att titta ut och se alla människor dansa. Man fick ståpäls, säger Nygren.

– Det är det bästa vi gjort hittills, säger Walkenfors.

Blev det någon krona över?

- Första året är det alltid mycket investeringar och de är gjorda nu. Men framför allt: vi drivs inte av att tjäna pengar, utan för att vi får en idé & vill förverkliga de koncept vi tror på, säger Nygren.

Och i år då? Målet är fortfarande att överträffa gästernas förväntningar. Därför är de fåordiga om vad som blir nytt i år.

– Jag berättar inte ens för min flickvän, säger Walkenfors.

Men allt är klart med dj:s?

Han nickar.

Något bra?

– Vi är nöjda. Jättenöjda.

Fakta

Martin och Martin

Förra året körde nattklubben sju lördagar under sommaren. I år planerar Martin och Martin att hålla öppet någon gång mer. Det är inte helt spikat. Preliminär start är satt till veckan innan midsommar. De hyr lokalen av ISS som driver skolbespisningen under resten av året. Detta kontrakt är under upphandling och besked vem som får det ges i juni. "Skulle de inte fortsätta är det någon annan som tar över och då får vi ta snacket med dem. Vi hoppas på det bästa, vi ser detta som en win-win", säger Martin Nygren och Martin Walkenfors.

Visa mer...

Fakta

Martin om Martin

Walkenfors: Martin älskar allt det som jag har svårt för. Som exempelvis att sitta här och prata med dig. Jag vill helst vara anonym. Jag har ett temperament. Han har lugnet och mognaden och tar samtalet.

Nygren: Martin är sinnessjukt målmedveten. Det är inget han gör som inte är 110 procent. Det är alltid all in.

Visa mer...