Med bläckpennan som levebröd

Tollarp Artikeln publicerades
Kim Nilsson har tatuerat i 20 år. "Intresset kommer aldrig att släppa", säger han.
Foto:Sebastian Åkerman
Kim Nilsson har tatuerat i 20 år. "Intresset kommer aldrig att släppa", säger han.

När jag kliver in genom dörren till Hard Ink Tattoo i Tollarp ser jag ägaren Kim Nilsson på en gång. Han är inte upptagen med en kund. Tyvärr, får man säga, för vem vill inte se en konstnär utöva sin magi? Men att han har en arkadmaskin med ”Tekken 2” som han står och spelar vid kompenserar ganska bra.

Tatueringar har fascinerat Kim Nilsson sedan barnsben.

– Min pappa hade kompisar som var tatuerade – inte pappa själv dock – och min mammas morbror hade några äldre roliga tatueringar, säger Kim som svar på frågan om varför det blev just tatueringar som blev hans grej.

Pratar vi ”luffartatueringar” eller ”sjömanstatueringar”?

  - Det var inte alls lika utstuderat som det är i dag. Förr valde man existerande motiv. Det höll i sig så väldigt länge, det var inte förän 15 till 20 år sedan som det exploderade att det skulle vara mer unikt. Förr var det vanligare att det fanns högvis med pärmar där man fick välja ett motiv.

  Och då fastnade du för de äldre motiven?

  - Ja. Det tillsammans med att jag tyckt om att rita hela livet gjorde att när jag satte min fot i en tatueringsstudio som 16-åring så insåg jag att folk lever på det här. Jag var inte där för att tatuera mig, men jag kände att det var ”kört”. Detta ska jag pyssla med, berättar Kim Nilsson.

  Det dröjde två år till innan han tatuerade sig för första gången och bara en vecka senare köpte han sin första tatueringsmaskin. Det lyser i ögonen på Kim när han berättar om början på en karriär som nu hållit i sig i nästan 20 år.

  - Jag har utövat det här på heltid i tio år i början på nästa år. Även om man hade drömmar som ung så insåg jag ganska snabbt att det var väldigt svårt att lära sig. Under den första tioårs-perioden gjorde jag mycket för att hålla mig vän med andra tatuerare för att få sitta med och studera tekniker, stilar och sånt, säger Kim.

  Tatueringstrender varierar ofta, och inte allt för sällan också beroende på var man är någonstans. Det kan vara skillnad på exempelvis att vara i Göteborg eller Kristianstad. Men hjärtan, rosor och dödskallar är ständigt återkommande på ett eller annat vis. Vissa trender dör aldrig ut, utan hänger med åtskilliga årtionden senare. 2000-talets största trend anser Kim Nilsson vara motiv som hyllar bärarens barn.

  Kim trivs bra i Tollarp. Mängden drop-in kunder är förvisso få men långväga kunder från så långt som en radie på tio mil gör att han tycker att han trivs med verksamheten i byn.

  - Vad jag gör om 30 år är svårt att svara på, men för mig själv och mitt yrkesutövande hoppas jag att det håller livet ut. Intresset kommer aldrig att släppa, men jag tror däremot att det kommer att ändra sig, för jag tror att barnen tillhörande din och min generation inte vill se ut som sina föräldrar, säger Kim.

  Fakta

  Kim Nilsson

  Ålder: 38.

  Civilstånd: Sambo och två barn.

  Lyssnar helst på: Iron Maiden.

  Kuriosa: Driver förutom studion Hard Ink Tattoo även paintballbanan Hard Ink Paintball.

  Vad är det bästa med Tollarp: Jag känner en samhörighet med folk från min egen trakt, antagligen då jag har växt upp här. Jag känner också att det finns hjälp att få vid behov och människor är trevliga i största allmänhet, och att vi är ett levande samhälle där det mesta finns. Till och med en liten tatueringstudio överlever.

  Visa mer...