Med elektrisk kärlek för landsbygden

Degeberga Artikeln publicerades
Hans-Inge har lämnat över ansvaret till Maria Gerdes som driver Degeberga eltjänster tillsammans med sin bror, Fredrik Nilsson.
Foto:Sebastian Åkerman
Hans-Inge har lämnat över ansvaret till Maria Gerdes som driver Degeberga eltjänster tillsammans med sin bror, Fredrik Nilsson.

1974 startade farfar Sven Nilsson upp Degeberga eltjänster tillsammans med sina söner Hans-Inge och Mats. Nu har nästa generation tagit över.

– Att driva ett företag på landsbygden gör att man ställer höga krav på sig själv, säger Fredrik Nilsson och Maria Gerdes som tog över Degeberga Eltjänster 2011.

– Det krävs en bredd och ett helhetstänkande, menar Maria, och det krävs ett större servicetänkande.

– Vi har en nära kontakt med våra kunder, säger Fredrik, en del träffar vi varje dag.

När syskonen Maria Gerdes och Fredrik Nilsson tog över Eltjänster i Degeberga hade företaget redan varit i släkten i många år. 1974 startade farfar Sven Nilsson upp tillsammans med sina söner Hans-Inge och Mats. Svens söner arbetar fortfarande kvar i företaget men låter ungdomarna styra skutan. Även Gitte, Hans-Inges fru, har arbetat länge i företaget.

Men varken Fredrik eller Maria är nybörjare i företaget utan har i stort sett växt upp här. Maria utbildade sig först till förskolelärare och arbetade på förskola i ett dussin år innan hon gick in i familjeföretaget på heltid år 2000. Och nu finns det ingen återvändo.

– Och jag har varit med sedan jag var liten, säger Fredrik Nilsson. Meckat och kört bil redan innan jag nådde helt ner till pedalerna. Alla som jobbar här har vuxit upp med företaget, fortsätter han.

– Vi skolar in våra anställda i företaget sedan unga år, fyller Maria Gerdes i. De allra flesta bor ju här i nejden.

De båda syskonen är samstämmiga, även om det tar Fredrik en kopp kaffe innan han säger något. Han har varit iväg på olika jobb hela dagen och vi längtar nog hem till middagsbordet allihopa. Det har nu gått nästan sju år sedan de tog över och företaget expanderar, utvecklas och nyanställer samtidigt som länken till det förflutna fortfarande är starkt förankrad, inte minst hos Degebergaborna själva.

– En del kunder frågar fortfarande efter Hans-Inge eller Gitte när de ska ha något, säger Maria, och de är ju kvar här ett tag till.

– Att leda ett företag är en intressant utmaning och vi lär oss nya saker hela tiden, säger Maria. Man måste jobba för att ligga i framkant kunskapsmässigt, men det är ändå själva servicen som vi är mest stolta över. Kunderna ska vara nöjda när vi är klara.

– Och vi litar fullt ut på våra anställda, säger Fredrik, hade vi inte gjort det hade det aldrig gått. Vi jobbar verkligen alla för företagets bästa.

Syskonen visar sedan runt i den upplysta butiken och det livliga kontoret där Katti, Sara, Camilla, Sandra och Therése småpratar och gosar med bebisen som är på besök. Det går inte att undvika att blicken faller på några tavlor som hänger i en serie. Det är fem tavlor målade av en av bygdens många stora konstnärer, Curt Hilfon.

– Det är en rolig historia säger Maria, vi fick dem en gång för att vi hjälpte honom med en akut situation nere på Bränneriet. Han frågade om vi inte ”behövde lite tavlor till det nya kontoret” och då hade vi precis köpt den gamla livsmedelsbutiken, byggt till och renoverat om den till den lokalen vi är i nu. Och så blev det. Han kunde förresten sitta här och hålla låda ibland, och är ju alltid välkommen tillbaka.

Fredrik småler och säger:

– Ja, aldrig att det är tråkigt att gå till jobbet i alla fall.

Fotnot: Denna artikel publicerades i Kristianstadsbladets bilaga ”Gärds” som gjordes av tidningens lokalkorrar. Den kom ut den 20 november. I pappersversionen syntes fel namn på en av bilderna. Rätt är de som står i bilden i denna artikel.

Fakta

Degeberga Eltjänster

Startade 1974 och är en totalleverantör av el-, värme- samt vatten- och sanitetslösningar. Ritar även kök från grund till nock.

Butik och lager i centrala Degeberga sedan 1979. Är traktens ombud för Systembolaget. Har även haft en filial i Hörby sedan 2007, A Perssons Elektriska.

Visa mer...