Petrina Solange: Du tar fyra steg och så är du ute i skogen

Degeberga Artikeln publicerades
Petrina Solange är aktuell i tv-program som "Parlamentet" och "Släng dig i brunnen". Hon är från Degeberga men flyttade från byn till Malmö för att bli komiker på heltid.
Foto:Andreas Svenning
Petrina Solange är aktuell i tv-program som "Parlamentet" och "Släng dig i brunnen". Hon är från Degeberga men flyttade från byn till Malmö för att bli komiker på heltid.

Till vardags reser Petrina Solange land och rike runt och har framträtt med humorsveriges bästa namn. Men till Degeberga återvänder hon gärna för landa i föräldrarnas soffa.

– Jag vill bli stå upp-komiker på heltid, säger Petrina Solange Karlsson.

– Ja, men testa det då, svarar hennes föräldrar.

Det var så det började. Eller, det började med ett slutarbete vid gymnasiet i Kristianstad.

Petrina och en vän skrev och framförde stå upp-komedi. De hyrde Lilla Salen och bjöd in. Det gav blodad tand. Hon vill inte göra något halvhjärtat. Då bodde Petrina med sina föräldrar i Degeberga. Hon åkte buss varje dag.

Ibland åkte hon tåg till Malmö för att gå på komediklubb.

Till sist fick hon så många jobb som komiker att det var lika bra att flytta. Efter en tids sökande hittade hon ett rum i ett kollektiv i Malmö. Men hon saknar naturen i Degeberga.

– Du tar fyra steg och så är du ute i skogen, säger Petrina. Och berättar om hur det kan vara så tyst i Degeberga att man kan höra snön lägga sig om vintrarna.

– I Malmö finns ingen tystnad, det är ljud dygnet runt. Men ändå, man vill ju kunna tacka ja till saker.

Hon har ändå inga planer på att återvända hem till Degeberga eller Kristianstad för den delen. Trots att hon besöker föräldrarna ibland. För att ligga i soffan.

– Det bästa med att växa upp i Degeberga är annars att man lär sig att klara sig själv, säger hon. Jag har fått med mig någon slags vardagshändighet. När saker i vardagen går sönder kan man alltid silvertejpa ihop den tills någon annan kan laga den.

– Annars har jag mest ”mycket väl godkänt” i allt som inte räknas, skrattar hon.

I Kristianstad startade en komediklubb först efter att Petrina hade flyttat. Och i dag finns Äntligen Roligt.

– Men Kristianstad är en sådan H&M-stad, säger hon. Där allting är stängt efter 18.00. En stad som Malmö lever dygnet runt.

När Petrina inte är rolig på beställning så rensar hon huvudet med att springa. Men i Malmö finns ingen riktigt bra terräng. Att åka buss till skogen för att springa lockar inte. Inte som att springa hemmavid.

– Det bästa med att springa är att skiten lossnar lite, säger hon. Det rensar hjärnan. Det behövs ibland.

Det här med komik handlar mycket om närvaro och timing, menar Petrina, om att känna av ett rum och sedan bara köra över publiken med sina skämt.

I Malmö är hon med och driver scenen Under jord, men det upptar i snitt bara en kväll i veckan.

– Jag är också med och driver humor-podcasten Måndag. Den är i alla fall jävligt rolig.

Petrina Solange har framträtt med humorsveriges bästa namn. Hon har även medverkat i rikstäckande radio och tv. Men helst trivs hon på scen, i den levande dialog som sker med publiken. På frågan om hon inte är rädd för att folk inte tycker att hennes säregna, lite råa, humorstil är rolig svarar hon:

– Alltså, man dör ju inte om publiken inte fattar skämtet. Bara lite i själen.

Och så skrattar hon.

Fakta

Petrina Solange

Ålder: 27.

Från: Degeberga.

Bor: Malmö.

Favoritplats i Degebergatrakten: Hos farmor.

Visa mer...