Så virkar du mormorsrutor

Kristianstad Artikeln publicerades
Tänk större. Mormorsrutor behöver inte bli en filt, de kan lika gärna bli en lampskärm.
Foto:JANERIK HENRIKSSON / TT
Tänk större. Mormorsrutor behöver inte bli en filt, de kan lika gärna bli en lampskärm.

Retrostilen håller i sig. Den klassiska mormorsrutan är helt rätt – både i klädesplagg, filtar och sjalar. Att virka mormorsrutor är dessutom oerhört enkelt.

På 70-talet var virkade plädar bestående av de så kallade mormorsrutorna väldigt populära. I dag återfinner vi de klassiska fyrkantiga rutorna i både klädesplagg, väskor och sjalar.

Det roliga med mormorsrutor är att de kan varieras i oändlighet. Du kan blanda färger fritt, göra alla rutorna likadana, eller precis tvärt om: Försöka få varje ruta i olika färger.

Själv virkade jag nyligen en pläd av mormorsrutor med alla restgarner som låg hemma – med följden att ingen ruta var likadan vare sig till färg eller garnkvalitet. De tunna garnerna kan man använda dubbel tråd till, eller varför inte trådar av två olika garner? Med en rejäl bård runt hela pläden i ett och samma garn (bestående av två varv vanliga stolpar), så håller man ändå ihop alla olika färger och olika garnsorter till en enhet.

Sugen på att prova själv?

Så här virkar du en mormorsruta:

1. Virka fyra luftmaskor och fäst med en smygmaska.

2. Virka tre luftmaskor (dessa utgör den första stolpen), och därefter två stolpar. Virka därefter en luftmaska, tre stolpar x3, avsluta med en luftmaska och en smygmaska i den första stolpen.

3. Byt färg. Börja i ett av hörnen. Virka 3 luftmaskor, 2 stolpar, en luftmaska, därefter 3 stolpar, en luftmaska, 3 stolpar runt varje luftmaska i föregående varv. En luftmaska mellan grupperna, och därefter 3 stolpar, en luftmaska fäst med smygmaska i den första stolpen.

4. Byt färg. Börja i ett av hörnen. Virka 3 luftmaskor, 2 stolpar, en luftmaska, därefter 3 stolpar, en luftmaska. När du kommer till nästa hörn virkar du 3 stolpar + en luftmaska + 3 stolpar runt luftmaskan.

5. Den klassiska mormorsrutan har 3 färger och 3 varv, men om du vill kan du göra rutan större genom att fortsätta enligt samma princip. Avslutningsvarvet gör du genom att virka fasta maskor runt rutan (dubbla fm i hörnen).

6. Sy eller virka ihop rutorna. Om du vill kan du lägga en kantbård runt rutorna med fasta maskor eller stolpar.