"Sjöstrand är ju från Degeberga"

Tema Artikeln publicerades
Mats Sjöstrand går gärna upp till Söndre klack när han får en stund över. "Utsikten här är magnifik", säger den tidigare generaldirektören för Skatteverket.
Foto:Tommy Svensson
Mats Sjöstrand går gärna upp till Söndre klack när han får en stund över. "Utsikten här är magnifik", säger den tidigare generaldirektören för Skatteverket.

Mats Sjöstrand, tidigare generaldirektören för Skatteverket, som är född i Östra Sönnarslöv och uppvuxen i Degeberga.

Hur var uppväxten i Degeberga?

– På den tiden bodde man verkligen på landet. Det var fortfarande speciellt att åka till stan. Den nioåriga skolan var inte obligatorisk då, men Degeberga kommun – och Åhus för delen – var pionjärer på skolområdet. Efter sjätte klass fick man valet att välja att gå kvar efter sjätte klass eller ta realen.

Vad gjorde du?

– Jag gick kvar i nio år. Under gymnasietiden 1964 till 1967 tog jag rälsbussen till Kristianstad. Då ansågs vi verkligen vara lantisar, både av elever och lärare. En gång när jag lyckades komma ihåg att göra läxan blev min lektor i kemi väldigt förvånad. Han sa "Sjöstrand är ju från Degeberga". Han tyckte det hela var egendomligt. Vi brukade inte kunna någonting, tyckte han. Så under gymnasietiden kämpade man mot mycket fördomar.

Underdog från början?

– Ja, men det har nog med andra faktorer att göra. Jag var den första i släkten som tog studenten. Det tänker man kanske inte på i dag, men det var inte mer än tio procent som gjorde det 1967. Men pappa sa till mig "ta tillvara på möjligheten så får vi se hur långt det räcker". Själv hade han aldrig fått chansen. Men han var också nummer 13 i syskonskaran.

Du bor i Järfälla, men hur ofta är du här nere i trakterna?

– Ungefär var sjätte, sjunde vecka. Jag har min mor, 97 år gammal, på Forsalid.

Vilket är ditt smultronställe?

- Backarna bakom Söndre klack är speciella. Sen har byn en vacker hembygdspark som jag tycker mycket om. Det är heller inte fel att åka till Rigeleje och titta på havet.

Vad gör du annars nu?

- Jag har flera olika uppdrag. Ett av dem är att vara ordförande i Sveriges författarfond, det är väldigt roligt. Som pojke fick jag upp intresset för böcker och läsning i Degebergas skolbibliotek.

Fakta

Mats Sjöstrand

Bor: Järfälla.

Ålder: 69

Från: Östra Sönnarslöv, uppvuxen i Degeberga. Flyttade till Lund 1968.

Familje: Fru och dotter.

Gör: Pensionerad, men har en mängd olika uppdrag. Är ordförande i olika styrelser, bland annat Trafikverket och Statens tjänstepensionsverk. Mest känd som Skatteverkets generaldirektör från 1999 till 2009. Började på myndigheten 1972.

Visa mer...