Winnö IF äldsta fotbollsklubben i Kristianstad – "vårt mål är att fånga upp så många unga som möjligt"

Vinnö Artikeln publicerades
Det var först när Johan Persson var 40 år som han ställde fotbollsskorna på hyllan för gott. "På slutet fick man hoppa in i lite B-lagsmatcher", säger han som här står med sina pappa Rune Persson.
Foto:Sebastian Åkerman
Det var först när Johan Persson var 40 år som han ställde fotbollsskorna på hyllan för gott. "På slutet fick man hoppa in i lite B-lagsmatcher", säger han som här står med sina pappa Rune Persson.

Den första fotbollsplanen från 1914 var litet som ett frimärke. Sedan dess har Winnö IF vuxit sig stora och lockar fler ungdomar än någonsin. "Barnen är prioritet ett här", säger Johan Persson, kassör i föreningen.

Många fotbollsklubbar har en historia, men få har så många historier som Winnö IF. Förklaringen är enkel. Är man äldst har man sett mycket vatten rinna under broarna.

Den 6 april 1914 bildades Winnö IF.

Allting började med att toffelmakaren Edvin Roos hade en dröm. Byn Vinnö skulle bli med idrottsplats. Så han gjorde vad varje driftig man med huvudet på skaft hade gjort i början av 1900-talet.

Han gick till baronen.

Wrangel von Bremer på Araslöv upplät 400 kvadratmeter söder om Araslövsvägen och här började man spela seriematcher i fotboll. Men i början var det framför allt friidrott som gällde.

Efter 15 år kände man sig trångbodda och den 17 juni 1929 flyttade föreningen till den plats där idrottsplatsen ligger i dag. Det var återigen baronen som fixade fram den nya marken.

År 1952 invigdes idrottsplatsen och kring 600 personer kom för att se operettsångerskan Sonja Stjernquist sjunga och A-laget möta Helsingör. Med tiden började ungdomsfotbollen att växa och fler idrotter kom till. Bland annat bordtennis, innebandy, gymnastik och på senare tid även boule.

– Med boulen så har vi aktiva 4 år till över 80. Det är väldigt roligt. Klubben ger ett liv i byn, säger Johan Persson, kassör i föreningen.

Han har letat sig ut – eller hem – till idrottsplatsen. Det är här han fick sina kompisar och lärde sig värdesätta gemenskap och vikten av att vara en del av ett sammanhang.

– Jag föddes in i Winnö IF. Farsan har dragit ett stort lass för klubben i många år.

Han beskriver en klubb som mår bra. På vissa sätt bättre än någonsin. På barn- och ungdsomssidan har man 300 medlemmar och ännu fler om man räknar in A- och B-laget.

– Så många har vi aldrig haft tidigare. Men det innebär också att vi är lite trångbodda.

Han beskriver en bygd med många barnfamiljer och upptagningsområdet omfattar i första hand Vinnö, Färlöv och Torsebro.

– Men vi har märkt att även att ungdomar från Kristianstad har letat sig ut till oss. Det är väldigt roligt.

Fotbollsmässigt har man inte skördat några större framgångar, men det är inte poängen, säger Johan.

– Vårt mål är att fånga upp så många unga som möjligt. Vi siktar alltid på att vinna serien, men det får aldrig gå ut över barnen. De är prioritet ett här.

Vilka värden har du fått med dig från klubben?

– En stor glädje. Det är det vi också vill ge ungdomarna. Inte att de behöver bli stjärnor, utan att värdesätta känslan av att vara en del av ett sammanhang.

Farsan, Rune Persson, går förbi utanför. Sonen vinkar. Rune ställer sig vid staketet. När han började i klubben hade den inte lag uppdelade på varje ålder. Nu har klubben nio pojklag och två flicklag.

– Vi hade flera lag förr också, men tioåringarna kunde möta femtonåringarna. Det kunde bli 15-0, säger han och skrattar.

Utmaningen framöver är att - precis som föreningar i stort - hitta ideella krafter som vill engagera sig. Man har ingen anställd personal utan arbetet går runt med eldsjälars hjälp.

– Bland annat Per Malm. En förälder som lägger ner otroligt många timmar i veckan. Och hans sambo Sonja Andersson sköter klubbstugan. Men här finns många fler namn att nämna. Alla förtjänar ett stort tack.

Fakta

Johan Persson

Gör: Chef för ekonomienheten på socialförvaltningen i Hässleholm. Kassör i Winnö IF.

Från: Vinnö.

Bor: Färlöv.

Ålder: 42 år.

Familj: Vilmer och Algot. Frun Jenny.

Så beskriver han Färlövstrakten: Det är en trevlig plats som har allt. En hyfsat stor affär, skola och förskola. Vi har kommunikation med buss och tåget stannar i Önnestad. Det är lagom avstånd till stan och ett väldigt lugn här ute.

Visa mer...