Tomelilla

Räddningstjänsten har avslutat sin insats vid gården: ”Ingen spridningsrisk”

Brösarp Artikeln publicerades
Bara väggarna står kvar av 1700-talsgården Södra Björstorp utanför Brösarp.Brand
Foto: Mark Hanlon
Bara väggarna står kvar av 1700-talsgården Södra Björstorp utanför Brösarp.Brand

Räddningstjänsten avslutade sin insats vid 1700-talsgården Södra Björstorp klockan 21 på söndagskvällen.

– Det glöder fortfarande i rasmassorna i källarvåningen. Men det finns ingen risk för spridning, säger Magnus Fogelberg, yttre befäl vid räddningstjänsten i sydöstra Skåne.

Larmet till räddningstjänsten kom klockan 04.20 på söndagsmorgonen. Inom 40 minuter var 13 enheter på plats, men det brann så kraftigt att kulturklenoden utanför Brösarp gick inte att gick inte att rädda. Brandmännen fick i stället inrikta sig på att förhindra spridning till terrängen.

Brand
Foto: Mark Hanlon
Brand

– Vi fick inrikta oss på att branden inte skulle skada omgivningen, säger Magnus Fogelberg.

Gården totalförstördes vid branden. Bara väggarna finns nu kvar.

Orsaken till branden är oklar.

– Det brann så häftigt att det är omöjligt att avgöra var branden startade, säger Magnus Fogelberg.

Eftersläckning pågick fram till söndagseftermiddagen. Klockan 21 på söndagskvällen avslutade räddningstjänsten sin insats. Man bedömde att det inte längre förelåg någon spridningsrisk.

– Det småglöder fortfarande lite i källardelen, och kommer förmodligen att göra det i cirka ett dygn till, sa Magnus Fogelberg vid 21.30.

Brand
Foto: Mark Hanlon
Brand

På gården bor flera familjer och när det började brinna var fem personer hemma. Enligt räddningstjänsten hade alla tagit sig ut själva när de kom fram. Ingen av dem hade fått några fysiska skador. De är nu hos släktingar. Inga djur fanns i byggnaderna.

Polisen har varit på plats. I nuläget finns det dock inget som tyder på att branden var anlagd. Polisen har inga misstankar om brott.