TT-Ekonomi

Apple-stöd blir fråga för EU-domstol

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

EU-kommissionen drar Irland inför domstol, eftersom landet inte har vidtagit åtgärder för att ta tillbaka statsstödet på 13 miljarder euro till IT-jätten Apple. EU anser att stödet är otillåtet.(TT)

EU-kommissionen drar Irland inför domstol, eftersom landet inte har vidtagit åtgärder för att ta tillbaka statsstödet på 13 miljarder euro till IT-jätten Apple. EU anser att stödet är otillåtet.

Det var i augusti i fjol som EU-kommissionen slog fast att Irlands skatterabatt till Apple var att betrakta som olagligt statsstöd. Ett år senare har inte mycket hänt, varför EU-kommissionen nu väljer att dra Irland inför EU:s domstol, enligt ett pressmeddelande från kommissionen.

Irlands regering kallar beslutet helt onödigt och dåligt tajmat.

EU-kommissionen konstaterar att Irland vidtagit vissa åtgärder, som att försöka räkna ut det exakta beloppet som stödet uppgått till, men att det arbetet första beräknas vara klart tidigast i mars 2018.

Hur stora böterna för den irländska staten kan bli vill inte EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager uppge, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.