TT-Ekonomi

Bostadspriserna svagt nedåt i juni

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Sommar, sol och ett större utbud skapar stiltje på bostadsmarknaden. Färsk statistik från Valueguard visade små rörelser på bostadsmarknaden mellan maj och juni då prisindex privatbostäder föll med 0,6 procent. Villapriserna sjönk med 0,6 procent medan lägenhetspriserna gick ned med 0,4 procent.(TT)

Sommar, sol och ett större utbud skapar stiltje på bostadsmarknaden. Färsk statistik från Valueguard visade små rörelser på bostadsmarknaden mellan maj och juni då prisindex privatbostäder föll med 0,6 procent.

Villapriserna sjönk med 0,6 procent medan lägenhetspriserna gick ned med 0,4 procent. Sedan juni förra året har villapriserna sjunkit 2,4 procent medan priserna på bostadsrätter tappat 6,7 procent.

Att priserna faller något i juni är normalt och justerat för säsongseffekter stiger prisindex något.

Antalet sålda lägenheter under juni i år var något lägre i år än samma period i fjol medan antalet sälja villor var ungefär lika många.

Enligt Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, finns det huvudsakligen två faktorer som ligger till grund för det vi ser på bostadsmarknaden just nu.

"En är det stora utbudet. Det påverkar på så sätt att köparna kan sprida ut sitt intresse på flera bostäder. En annan är att de som sitter med gamla lån, till exempel i en villa och som vill flytta till bostadsrätt, nu i viss utsträckning avstår den flytten, på grund av att de tycker att det blir för dyrt med de nya reglerna. De köparna har försvunnit från marknaden."