TT-Ekonomi

EU-intresset svalnar för digitalbolagsskatt

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Planerna på att i EU beskatta stora nätjättar som Google och Facebook, även om de juridiskt hör hemma i exempelvis USA, tycks få svårt att få stöd bland EU:s medlemsländer.(TT)

Planerna på att i EU beskatta stora nätjättar som Google och Facebook, även om de juridiskt hör hemma i exempelvis USA, tycks få svårt att få stöd bland EU:s medlemsländer.

Idén fördes fram från bland andra Tyskland och Frankrike i fjol höstas och ledde i våras till ett konkret förslag från EU-kommissionen. Tidigare den här veckan uppgav dock tyska massmedier att landets nye finansminister Olaf Scholz inte längre tror på idén. Och när han och hans kollegor från övriga EU samlades till ett informellt finansministermöte i Wien på fredagen upprepades tvivlet från både Danmark och Finland. Båda föredrar att frågan först reds ut på global nivå, inom ramen för den internationella ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

– Den bästa lösningen är en global lösning. Enligt min åsikt är EU-kommissionens modell inte särskilt bra, säger Finlands Petteri Orpo på väg in till mötet.

– Vi är helt med på att det behövs en lösning, men vi anser att den väg som går genom OECD är mer användbar, säger i sin tur danske Kristian Jensen, enligt nyhetsbyrån Ritzau.