Annons
Nyheter

Exportlyft för ratat risvin

Allt fler japaner rynkar på näsan åt den traditionella alkoholdrycken sake, som bryggs på ris. Men samtidigt som den inhemska marknaden krymper så växer efterfrågan från utlandet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.(TT)
Publicerad 25 september 2016

Allt fler japaner rynkar på näsan åt den traditionella alkoholdrycken sake, som bryggs på ris. Men samtidigt som den inhemska marknaden krymper så växer efterfrågan från utlandet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Under det senaste decenniet har sakeexporten fördubblats i volym till drygt 18 miljoner liter per år, enligt siffror från Japans regering. Den största exportmarknaden är USA.

Annons

En bedömare som AFP talat med säger att huvudförklaringen till exportlyftet är att det japanska köket blir allt mer populärt ute i världen: I juli 2015 fanns det cirka 89 000 japanska restauranger utanför landet, jämfört med 55 000 bara två år tidigare, enligt regeringens statistik.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons