Annons
Nyheter

May vill ta på sig ledarroll

Storbritannien ska framöver träda fram som den starkaste förespråkaren för företagande, öppna marknader och frihandel. Det säger premiärminister Theresa May i sitt tal i Davos, efter de tydliga signalerna tidigare i veckan om en "hård brexit".(TT)
Publicerad 19 januari 2017
””

Men, understryker May, både regeringar och företag måste också göra mer för "dem som har lämnats efter" när globaliseringsvågen svept fram, och stävja den oro som tycks växa inte minst bland människor med svag ekonomisk ställning.

””
””

Inlett diskussioner

Annons

Hon utlovar reformer som ska skapa jobb och ekonomisk tillväxt "i varje hörn av Storbritannien", och säger att landet redan inlett diskussioner om framtida handelsförbindelser med länder utanför EU, som Indien, Australien och Nya Zeeland. May säger även att hon vill ha ett "ambitiöst" handelsavtal med EU.

””
””

Svåra förhandlingar

I sitt stora brexittal i tisdags gjorde den brittiska premiärministern klart att Storbritannien efter EU-utträdet ska ha "full kontroll" över sina gränser och inte längre kommer att vara en del av EU:s inre marknad. Bedömare såg talet som en bekräftelse på att landet tänker sig en "hård" sorti ur unionen. Och högt uppsatta EU-politiker har signalerat att de kommande brexitförhandlingarna nu blir oerhört tuffa.

””

Efter Mays tal har även flera storbolag, däribland bankjättarna HSBC och UBS, meddelat att de står redo att flytta jobb från London till närliggande EU-länder.

Kommer överleva

Förre finansministern Anders Borg, som numera jobbar för bland annat Kinnevikssfären och är på plats i Davos, säger att brexit blir avgörande särskilt för EU:s framtid.

””

För britterna tror Anders Borg att brexit kan fungera bra. Med den kraftiga försvagningen av pundet stärks landets konkurrenskraft och det finns ett etablerat finansiellt center i London och en regering som har en bra reformagenda.

””

Franskt val avgörande

För resten av EU väntar en svårare resa, enligt Borg. Ett avgörande skede blir i april och maj, då det avgörs om Frankrike får högerpopulisten och EU-skeptikern Marine Le Pen som president.

Blir det en reforminriktad regering i Frankrike efter valet kan brexit snart ses som en positiv politisk drivkraft, enligt Borg.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons