TT-Ekonomi

Olika taktiker - så vinner du budgivningen

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Chockbuda och satsa på en avskräckningseffekt, eller fresta med bud före visningen när säljaren inte kan räkna med hetsig budgivning. Men taktikerna för att ro bostadsaffären i land är fler - och hur ska du välja? Så här lyckas du med budgivningen! Förbered dig(TT)

Förbered dig

– Börja leta efter drömbostaden en säsong innan du vet att flytten närmar sig, till exempel för att barnen flyttar hemifrån, och försök att snäva av området för att bli specialist på marknaden i det område du vill flytta till, säger Alexander Norén, journalist och författare till boken "Hög på hus".

– Gör en budget för boendet, så att du på förhand vet hur högt du kan gå. Annars kan du lätt ryckas med i budgivningen. Se också till att lånelöftet från banken är klart, och om en egen besiktningsman ska kopplas in är det bra om kontakterna är ordnade. Dessutom är det bra att göra en marknadskoll genom att studera slutprisstatistik, för att se vad som är en rimlig prisnivå för det aktuella bostadsobjektet, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Ligg steget före

– Ta för dig, gärna innan bostadsannonsen är ute. Berätta för mäklare vad du är på jakt efter, och be dem höra av sig när objekten dyker upp. Försök att köpa bostaden innan andra hunnit fram. Det här fungerar särskilt på en marknad där säljare inte vant sig vid en hetsig budgivning, alltså där priserna inte stigit så mycket från utgångspriset. Där kan du lyckas med ett köp utan budgivning. Men kom i håg att skambud nästan aldrig fungerar, säger Alexander Norén.

Var konsekvent

– Det finns många teorier om att chockbuda, lägga små bud eller hålla sig utanför länge. Vi har inget vetenskapligt belägg för vilken metod som är bäst. Rent psykologiskt är det smart att vara konsekvent, om du har lagt ganska höga bud från början och sedan lägger lägre bud så riskerar du att skicka signaler om att du är på väg ut ur budgivningen, säger Staffan Tell.

– Håll dig till samma steg i budgivningen, annars kan du avslöja din maxgräns. Det är som med poker, visa inte dina kort för någon, säger Alexander Norén.

"Mentalt kyskhetsbälte"

– Spänn fast ett mentalt kyskhetsbälte på dig själv och se till att inte drabbas av auktionsfeber, för budgivningen är en slags auktion. Många som har varit på visningen flyttar in mentalt innan de ens har kommit hem. Om flera spekulanter känner att man ska försvara "sitt" objekt så tar vissa större risker för att undvika att förlora det. Se till att du inte dras med, till exempel genom att skriva ner vad du anser att objektet är värt. Ta sedan fram lappen under budgivningen, då blir det svårare att lura sig själv, säger Alexander Norén.

Flexibilitet

– Ta mäklaren på pulsen och ta reda på om det är annat än det monetära som är viktigt för säljaren. Som köpare glömmer man ibland bort att det högsta budet inte är allt. Att vara flexibel är också viktigt, till exempel om säljaren önskar ett sent tillträdesdatum. Men det kan också handla om att försöka ha en bra attityd, att vara en trevlig köpare, säger Staffan Tell.