TT-Ekonomi

Swedbank-affär dras tillbaka

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Swedbanks köp av Svensk Fastighetsförmedling dras tillbaka. Merparten av franchisetagarna i Svensk Fastighetsförmedling köper i stället bolaget och tecknar ett samarbetsavtal med Swedbank, enligt ett pressmeddelande. Swedbank köpte Svensk Fastighetsförmedling från norska banken DNB i december 2013.(TT)

Swedbank köpte Svensk Fastighetsförmedling från norska banken DNB i december 2013. Men köpet förbjöds av Stockholms tingsrätt den 17 december i fjol på inrådan av Konkurrensverket.

Swedbank, som hade för avsikt slå samman fastighetsmäklaren Svensk Fastighetsförmedling med sitt dotterbolag Fastighetsbyrån, överklagade domen till Marknadsdomstolen som nu på begäran av Swedbank och Svensk Fastighetsförmedling avskrivit målet då köpet återgår i sin helhet.

Enligt Konkurrensverket är beskedet om att affären dras tillbaka en framgång för bostadssäljarna.

"Jag är mycket nöjd att affären nu stoppas. När ettan på en marknad köper tvåan så är risken stor att det uppstår problem med konkurrensen. Och så var det i detta fall", skriver Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i en kommentar.

Swedbanks dotterbolag Fastighetsbyrån har samtidigt köpt 9 procent av aktierna i bostadssajten Hemnet och har därefter 34 procent av aktierna i bolaget. Fastighetsbyrån har även tecknat ett optionsavtal som ger rätt att köpa ytterligare 8 procent av aktierna i Hemnet.