TT-Feature

Filmrecension: Transporter refueled

TT-Feature Artikeln publicerades

Jason Stathams skor är svåra att fylla. Nykomlingen Ed Skrein gör sitt bästa för att "reboota" "Transporter"-serien med torr engelsk humor, skräddarsydd kostym och en fräck bil. Men tanken skramlar tomt.(TT)

Regissören Luc Besson fick i uppdrag av BMW att göra en längre reklamfilm för bilmärket och blev så exalterad att han skapade en långfilm. Jason Statham lockades till att spela huvudrollen som den luttrade "transportören" som transporterar människor, paket eller annan last utan att ställa frågor. I transportörtjänsten ingår totalt skydd av lasten, vilket innebär att om ett gäng gangsters dyker upp och hotar så blir det slagsmål.

I denna fjärde film i "Transporter"-serien är det inte längre Jason Statham som sitter hopbiten bakom ratten utan vältränade nykomlingen Ed Skrein. Att bilen också är utbytt till en Audi framkommer med all önskvärd tydlighet. Skrein gör sitt bästa för att ge publiken det "Transporter"-publiken kommit att förvänta sig - en slags våldsammare James Bond med knytnävskonst och extrem körförmåga som specialförmågor.

Regianvisningarna verkar inte ha skilt sig nämnvärt sedan Stathams tid. Kanske är det synd? I alla fall orättvist. Det är ju svårt att bli en exakt kopia av någon och den publik som är filmserien så pass trogen att de bemödar sig med att se fjärde filmen i serien trots att Statham försvunnit kommer givetvis att jämföra med originalet. Så antagligen hade man tjänat på att försöka skapa en helt ny hjälte.

Att historien är lövtunn (ett före detta trafficking-offer utkräver hämnd av sin forne boss) kan man naturligtvis ha överseende med. Ärligt talat, det är knappast för den intrikata storyn man ser en "Transporter"-film. Men när till och med actionscenerna slirar undrar man varför man inte låtit "Transporter"-serien vila i frid.