TT-Feature

Polarpristagare på liv och död

TT-Feature Artikeln publicerades

Polarpriset 2018 går till musik som är på liv och död. Metallica, som gjort ett helt album om just döden, blir det första metalbandet att ta emot priset. Årets andra pris går till organisationen The Afghanistan National Institute of Music i Kabul.(TT)

Metallicas sound brukar beskrivas som "en rasande eld", konstaterar Polarprisjuryns ordförande Alfons Karabuda vid tillkännagivandet i Stockholms stadshus. Juryn jämför det fysiska och ursinniga i bandets musik med Wagners känslostormar och Tjajkovskijs kanoner.

Metallica fick också snabbt rykte om sig att spela den snabbaste och hårdaste musiken, heavy metal blandat med hardcorepunk. Sedan debuten med skivan "Kill 'em all" 1983 har Los Angeles-bandet gjort vad som då var en av hårdrockens subgenrer, thrash metal, till en enorm kommersiell framgång, och av de fyra stora thrash metalbanden (även Anthrax, Slayer och Megadeth) är Metallica det mest prisvärdiga, enligt Jackie Zan, reporter på "Musikguiden" i P3:

– Deras musik är den mest intrikata och kan tilltala bredast, oavsett om man gillar hårdrock eller inte. Det finns en finess i de gamla Metallicaskivorna som jag inte tycker finns i de andras.

Historisk skiva

Med den femte skivan "Metallica" 1991, mer känd som "den svarta skivan", fick bandet sitt stora genombrott. Hitlåtar som "Enter Sandman" och "Nothing else matters" gjorde albumet till ett av musikhistoriens mest säljande. Kulturjournalisten och metalexperten Ika Johannesson är glatt överraskad av juryns val men konstaterar också att Metallicas bästa skivor har åtskilliga år på nacken.

– Som många metalband lever de mycket på gamla meriter. På det sättet passar de ju bra in bland Polarpristagarna.

Det betyder inte att de inte är relevanta i dag, framhåller Sofia Juvel som driver Dear Darkness, ett rockcommunity på nätet. Metallicas pågående och slutsålda Europaturné är också ett bevis för det.

Juvel föreslår svenska Ghost som Metallicas uttolkare på prisceremonin i juni. Metallicasångaren Hetfield är ett av bandets fans.

Jacke Zan hoppas att ursinnet i Metallicas musik tas på allvar även då och inte anpassas till de finare salongerna.

TT: Man får tänka på att kungen sitter i publiken också?

– Det kan han gott ha. Han behöver lite thrash i sitt liv.

Ändrar liv

Till Grand Hôtel den 14 juni kommer även Ahmad Sarmast, grundare av organisationen The Afghanistan National Institute of Music (Anim) vars verksamhet ändrar liv, framhåller Polarprisjuryn. Hundratals afghanska ungdomar får i dag sin utbildning på institutet i Kabul som återuppbygger det musikliv som talibanerna en gång förbjöd.

2014 utsattes institutet för ett attentat av en ung talibansk självmordsbombare, vilket inte stoppat verksamheten.

– Den är så otroligt bra, och det är så rätt att Amin får priset. Talibanerna slog sönder musikinstrument och högg av fingrarna av dem som lirade, säger Thomas Johansson, styrelseordförande i Live Nation och medlem i Polarprisjuryn.