Annons
Nyheter

Inte bara ett nytt år

Hur många nyår firar du? Och hur? Nordiska museet har börjat samla in berättelser om våra nyårsfester - och inte bara om firandet den 31 december. - Nyåren betyder otroligt mycket för många människor, säger intendenten Lena Kättström Höök. Nyår firas den 31 december. Och så har det alltid varit.(TT)
Publicerad 31 december 2017

Nyår firas den 31 december. Och så har det alltid varit. Eller?

Inte direkt.

Annons

Faktiskt firades det svenska nyåret länge ett par dagar tidigare, den 25 december, berättar Lena Kättström Höök, intendent vid Nordiska museet, som specialiserat sig på bland annat högtider.

””

Inte heller de lyxbetonade nyårstraditionerna, som hummer och champagne, är särskilt gamla.

””

Dubbla firanden

Dessutom är den gregorianska kalenderns nyår, den 31 december, långt ifrån den enda nyårsfesten i Sverige. Almanackan är fylld av nyår som nouruz, rosh hashana, akitu och diwali.

Men hur de olika högtiderna firas i Sverige i dag är relativt okänt. Det är en av frågorna som Nordiska museet vill ha svar på, via en insamling på sajten minnen.se. Tanken är att de insamlade berättelserna ska bli en del av en kommande bok som Lena Kättström Höök ska skriva om nyårsfiranden.

””
””

Mat i centrum

De traditionella inslagen är ofta starka, oavsett om det är ett religiöst eller kulturellt nyår som firas. Nyårsfesten innebär både ett tillfälle att fundera på året som gått och olika riter för att säkerställa att det nya året blir gott.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons