TT-Feature

Original-Batman Adam West död

TT-Feature Artikeln publicerades

Skådespelaren Adam West, som var först att gestalta superhjälten Batman i tv-serien med samma namn, är död. Adam West gjorde sin filmdebut i "De samvetslösa" med Paul Newman 1959 och slog igenom stort när Batman, i Sverige känd som Läderlappen, hade premiär 1966.(TT)

Adam West gjorde sin filmdebut i "De samvetslösa" med Paul Newman 1959 och slog igenom stort när Batman, i Sverige känd som Läderlappen, hade premiär 1966. När serien lades ner hade han svårt att hitta nya jobb, men fick mot slutet av sin karriär en återkommande roll som röst åt borgmästaren Adam West i "Family guy".

2016 gästade han "Big bang theory" när serien firade sitt 200:e avsnitt och Batman hade 50-årsjubileum.

Det fanns en tid när Batman hindrade West från att få de roller han ville ha, men han slöt sedan fred med rollen.

– Jag bestämde att när så många människor älskar Batman kan jag också göra det. Varför inte? Så jag började engagera mig i Batman igen, sade han till Variety vid 50-årsjubileet.

I självbiografin "Back to the Batcave" skriver han att han var arg och besviken när han inte blev erbjuden att spela sin paradroll när de nya Batmanfilmerna började spelas in. Samtidigt hade han svårt för den nya mörkare Batman.

– Man kan inte spela Batman på ett allvarligt och sammanbitet sätt utan att ge publiken en känsla av att det finns något bakom masken som vill ut, att han är lite galen, han är konstig.

Adam West dog efter en kort tids sjukdom i leukemi. Han blev 88 år.

West gick bort efter att ha insjuknat i leukemi. Han blev 88 år gammal.