TT-Feature

Petter firar 20 år med nytt album

TT-Feature Artikeln publicerades

I juni släppte Petter nytt album - redan nu kommer ett till. Med "9818" hyllar den produktive rapparen sin första platta som släpptes för 20 år sedan. - Den är till alla som har drömt om en till "Mitt sjätte sinne"-skiva, säger han.(TT)

20 år efter debuten ligger den 44-årige fembarnspappan Petter Alexis Askergren inte på latsidan. Men även om jubileumsalbumet "9818" kommer som en överraskning för många, har det funnits i Petters huvud under fem års tid.

– "9818" är nog en av mina topp tre viktigaste skivor. Jag skulle sätta min debut först av nostalgiska skäl, sedan någon mittenplatta som tvåa, kanske "Början på allt". Men jag skulle lätt sätta den här efter det, säger Petter.

Petter slog igenom med albumet "Mitt sjätte sinne" i en tid då rap på svenska hörde till ovanligheterna.

– Jag tror inte alla minns den här tiden, men kollade man på ZTV eller på den musik som svenskarna gjorde då så var mycket på engelska. Att sjunga på svenska var inte inne just då, vi var i ett engelskt stim och det gällde inte bara rap utan även pop, säger Petter.

"Ville bli långlivad"

Då var Petter 24 år gammal, och varje gång han skulle göra en intervju promenerade han dit. Om han tog en taxi trodde han att skivbolaget skulle tycka att han kostade för mycket pengar, och var rädd för att "Mitt sjätte sinne" både kunde bli början och slutet på hans rap-karriär.

– Jag var beredd på att gå tillbaka och plugga konstvetenskap på universitetet. Sedan fick jag göra en till skiva, wow. Sedan en till, som en trilogi. När jag kollade på amerikanska rappare som jag såg upp till såg jag att de hade gjort fem skivor, tänk om jag kunde hålla på så länge? Jag såg många rapgrupper falla av på grund av olika anledningar, men jag ville bli långlivad, berättar han.

Var på botten

Tjugo år och elva album senare är han kvar i sitt artistskap, men vägen har inte alltid varit enkel. När Petter slog igenom berättar han att han förlorade stabiliteten i livet, och även åren 2003-2005 var riktigt tuffa.

– Jag brukar ta som exempel när jag stod och spelade på en pizzeria i Lerum 2004 och hade tolv personer i publiken, varav tre av dem var vända mot Jack Vegas-maskiner. Då insåg jag att "okej, nu är jag på botten, nu gäller det att klättra tillbaka", säger Petter.

TT: Vad lärde du dig av det här?

– Nu är jag otroligt glad över minsta lilla framgång. Jag tror att det är en av de bästa insikterna jag fick under de här åren. I dag när jag går ut på scenen så tackar jag publiken för att de är där. För att de faktiskt väljer att spendera en timme med mig.

Verser om Akademien

Men det är inte bara musiken som har fyllt Petters schema genom åren, han älskar att starta nya projekt. 2013 skrev han boken "16 rader", nu är han delägare till ett hotell och en restaurang. I framtiden drömmer Petter om att gå på konstskola, och han brinner för litteratur.

– Jag gör det dels för att bevisa för mig själv att jag klarar av de här sakerna, jag kan minsann vara vuxen som alla andra. För när man startar som artist känner man inte att man har ett riktigt jobb, det är ganska löst allting. Du är aldrig mer säker än din senaste skiva. Mycket av det här handlar om att man vill bevisa saker för sig själv, säger han.

Medan "Lev nu" har en mer modern och uppdaterad ljudbild, beskriver Petter "9818 som en renodlad boom bap-skiva med rap-refränger som flirtar med världen som "Mikrofonkåt" växte fram ur. Men det är också en av hans mest politiska skivor - utanförskap, skillnader mellan olika människor i samhället, till och med Svenska Akademien får en vers i låten "Vassa armbågar".

Det är föräldraskapet som har påverkat den riktningen, berättar Petter.

– Drivkraften som slog in i mig när jag fick mitt första barn var sinnessjuk. Det handlar om att vara en moralisk kompass, både för barnen och för andra. Jag vill känna att när jag lämnar har jag gjort så gott jag har kunnat, säger han.