TT-Feature

SVT anmäls för "Eurovision-censur"

TT-Feature Artikeln publicerades

Folkpartisten Bengt Eliasson anmäler SVT till Granskningsnämnden. Bakgrunden är att burop mot det ryska bidraget i Eurovision-finalen maskerades i den tv-sändning som gick ut över hela Europa.(TT)

Folkpartisten Bengt Eliasson anmäler SVT till Granskningsnämnden. Bakgrunden är att burop mot det ryska bidraget i Eurovision-finalen maskerades i den tv-sändning som gick ut över hela Europa.

"Med sin ställning har public service ett viktigt uppdrag att förmedla innehåll som inte är censurerat och partiskt. Detta uppdrag uppfylldes dock inte under Eurovision Song Contest-finalen", skriver Bengt Eliasson i ett mejl till SVT:s "Kulturnyheterna" om sin anmälan.

Det är andra gången som Eliasson går ut och riktar kritik mot Eurovision-sändningarna. Direkt efter finalen krävde han en garanti från kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) om att censuren inte upprepas när Sverige står värd för tävlingen nästa år.

Bah Kuhnke svarade då via sin pressekreterare att "det inte är lämpligt om regeringen går in och börjar kommentera eller styra enskilda publicistiska beslut av SVT". Hon hänvisade i stället till Granskningsnämnden, dit Eliasson nu alltså vänt sig med en anmälan.