Annons
Nyheter

Yazbek: "De modigaste kvinnorna i världen"

Samar Yazbek skriver Syriens historia med kvinnors röster. I sin senaste bok återger hon 19 olika motståndskvinnors vittnesmål om en ofattbar brutalitet. - Jag skulle kalla dem de modigaste kvinnorna i världen. En bit av det helvete som kvinnor gjorde motstånd mot i Syrien.(TT)
Publicerad 19 mars 2019

En bit av det helvete som kvinnor gjorde motstånd mot i Syrien. Så sammanfattar den syriska författaren och journalisten Samar Yazbek sin senaste bok, "Nitton kvinnor" som just kommit på svenska. Vad som började som omfattande research för en roman slutade med att Yazbek i den här boken abdikerar från sitt litterära projekt för att i stället återge kvinnornas vittnesmål rakt upp och ner.

””
””

Vigt sitt liv

Annons

Sedan hon tvingades gå i exil och flytta till Frankrike har Samar Yazbek vigt sitt liv åt att skildra krigets Syrien och introducerades på svenska med det hyllade litterära reportaget "Resa in i tomheten". Hon skriver på arabiska och den här intervjun görs med tolk.

Motståndskvinnorna har hon träffat vid gränsen eller när de flytt från Syrien. Ett par av dem fanns kvar i landet när hon talade med dem via Skype, och en av dem hade hon kontakt med alldeles nyligen.

””

Vi träffas i Stockholm den 15 mars, samma dag som kriget i Syrien startade åtta år tidigare, enligt UNHCR, men Samar Yazbek håller inte med. Vittnesmålen i hennes bok visar hur komplex historieskrivning är och inte ens kriget startpunkt är självklar.

””

Kemvapenattacker

Under läsningen av de 19 vittnesmålen står det tydligt med vilken brutalitet al-Assads regim slog ned den fredliga revolutionen. Hur kunde de intervjuade överleva detta? Som läsare är det svårt att förstå. Ändå vill Samar Yazbek inte se dem som offer. Sara, 23, assisterade som volontär vid kirurgiska ingrepp på fältsjukhus, upplevde massakrer, bombningar och en saringasattack men startade också, mitt i allt detta, skolor för barn.

"Det vi gick ut och krävde, är det värt all denna död?" frågar hon sig samtidigt i boken.

Samar Yazbek ångrar varken revolutionen eller att hon rapporterade om den.

””
””

Total minnesförlust

I bokens förord beskriver Samar Yazbek hur hon alldeles nära sitt hem i Paris en gång drabbades av minnesförlust och inte kunde komma ihåg varken var eller vem hon var, en skräckinjagande upplevelse som stärkte henne i övertygelsen om vikten av att fortsätta dokumentera kriget.

””

Inte ens tusen böcker skulle räcka för att beskriva det som varit och det som är, sade Samar Yazbek när hon besökte Bokmässan i Göteborg. Hon planerar ännu en bok med vittnesmål, och för den tänker hon intervjua fattiga kvinnor som fastnat i flyktinglägren.

Annons

Just nu skriver hon på en ny roman, den här gången om en man vid fronten, berättar hon och fortsätter lågmält:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons