TT-Inrikes

Alliansen vill ha obligatorisk språkförskola

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Alliansen vill ha en obligatorisk språkförskola för nyanländas barn. Tre timmar om dagen ska barnen lära sig svenska. - Man behöver få ett sammanhang där man lär sig det svenska språket, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.(TT)

Både Moderaterna och Liberalerna har drivit frågan tidigare, men partierna har nu kommit överens med Kristdemokraterna och Centerpartiet om förslaget om en obligatorisk förskola för nyanländas barn. Från tre års ålder ska barnen, tre timmar om dagen, lära sig svenska i organiserad form.

– Små barn lär sig språk snabbare än alla andra och det är slöseri att fyra-, fem- och sexåringar sitter hemma hos sina föräldrar och talar sitt modersmål, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till TT under Alliansens pressträff i Malmö.

Stöd även från KD

KD stödjer obligatorisk språkförskola, trots att partiet i andra sammanhang vill underlätta för föräldrar att stanna hemma med sina små barn. Trots Alliansens förslag anser partiledaren Ebba Busch Thor att barnen ändå kommer att "ha mycket tid tillsammans med sina föräldrar".

– Men om man växer upp i en familj i ett nytt land och familjen helt saknar koppling till Sverige, då behöver man också få ett sammanhang där man kan lära sig det svenska språket, säger KD-ledaren till TT.

Hur mycket förslaget kostar har inte Alliansen räknat på. Den obligatoriska språkförskolan bedöms omfatta 5 000 till 10 000 barn. Enligt Björklund är många av de nyanländas barn hemma med mamman, bland annat beroende på att de har andra traditioner.

– Lär barnen sig inte svenska - då blir skolgången så mycket svårare och då krävs det mycket extra resurser där för att lära sig svenska. Så det är mycket bättre att de lär sig detta på förskolan. Då kan de svenska när de börjar grundskolan, säger Björklund.

"Måste lära sig svenska"

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kallar det för en "mycket klok investering" på lång sikt.

– Vi ska ha respekt för att det finns fullvuxna som har svårt att lära sig svenska, men alla barn i Sverige måste lära sig svenska, säger Ulf Kristersson.