Annons
Nyheter

Svenskar sämre på plaståtervinning

Svensken har blivit sämre på att kånka plastsopor till återvinningen. Andelen plastförpackningar som återvinns minskar, visar nya siffror från Naturvårdsverket.(TT)
Publicerad 16 november 2018

72 procent av samtliga förpackningar av olika material återvanns under 2017, vilket innebär att Sverige med god marginal klarar det uppsatta målet på 55 procent. De flesta förpackningsslag överskrider med råge målen, som är lågt satta. De nationella målen för återvinning ska dock höjas rejält 2020 för de flesta material.

Vi blir allt bättre på att bära i väg skräpet så att det blir till nytt material - utom när det gäller plastförpackningarna. Andelen återvunna förpackningar har minskat från 47 procent 2016 till 44 procent 2017.

Annons

Ingen vill ha plasten

””

Dessutom är det ofta svårt för konsumenter att veta hur olika förpackningar ska återvinnas, vilket gör att de kan hamna i den vanliga soppåsen i stället för i återvinningen, förklarar hon.

Hon ser just plastförpackningarna som de mest problematiska förpackningsbovarna.

””

Håkan Ström, pressansvarig på Förpacknings- och tidningsinsamling som ansvarar för att förpackningarna kommer tillbaka, tycker dock inte att minskningen för den återvunna plasten är så förvånande.

Återvinningsbeteende

””

Han tycker att det blir allt bättre. Vi återvinner mer totalt, även om just plasten dippar nu. Producenterna blir bättre på att tillverka förpackningar som kan återvinnas, och lär sig mer om design för kretslopp.

””

Mycket av återvinningsdiskussionerna handlar om konsumenter, men frågan är hur företag agerar med förpackningar till exempelvis insatsvaror i industrin.

””

Skyldighet

Fast kommunerna behöver bli tydligare med att det faktiskt finns en skyldighet hos konsumenten att lämna förpackningar till återvinning, tycker han.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons