TT-Inrikes

Barnmorska överklagar abortdom

TT-Inrikes Artikeln publicerades

En barnmorska som vägrade utföra aborter på grund av sin kristna tro förlorade ett skadeståndsmål mot landstinget i Sörmland. Nu meddelar kvinnans advokat att hon överklagar domen, skriver etc. se. - Väldigt mycket tyder på det.(TT)

En barnmorska som vägrade utföra aborter på grund av sin kristna tro förlorade ett skadeståndsmål mot landstinget i Sörmland. Nu meddelar kvinnans advokat att hon överklagar domen, skriver etc.se.

– Väldigt mycket tyder på det. Det är en viktig fråga för henne och hon vill ha en ändring, säger advokat Jörgen Olsson till tidningen.

Barnmorskan sökte anställning hos landstinget, men accepterade på grund av sin trosuppfattning inte att medverka vid aborter, varför hon nekades anställning. Barnmorskan stämde då landstinget eftersom hon bland annat ansåg att hennes religions- och samvetsfrihet hade kränkts.

Tingsrätten ansåg dock att det inte är fel av landstinget att kräva att de barnmorskor som anställs ska medverka vid abort och avslog kvinnans skadeståndskrav. Kvinnan ska i stället betala över en miljon kronor till Sörmlands landsting för rättegångskostnader.