TT-Inrikes

Drogmissbruk "ökande bekymmer" på förvar

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Missbruk av narkotika förekommer på flera av Migrationsverkets förvar, visar en genomgång som Metro har gjort. Mellan 1 september 2016 och 1 september 2017 rapporterades sammanlagt 48 incidenter där antingen narkotika eller misstänkt narkotikapåverkade personer upptäcktes.(TT)

Missbruk av narkotika förekommer på flera av Migrationsverkets förvar, visar en genomgång som Metro har gjort. Mellan 1 september 2016 och 1 september 2017 rapporterades sammanlagt 48 incidenter där antingen narkotika eller misstänkt narkotikapåverkade personer upptäcktes.

– Det är ett ökande bekymmer. Den bild som jag får förmedlad till mig är att vi har en allt högre andel missbrukande förvarstagna, säger Torbjörn Nyberg, chef över Migrationsverkets förvar, till tidningen.

Det förekommer också incidentrapporter där narkotikapåverkade personer inne på förvaren misstänks för våldsbrott.

Ibland kastas droger in på promenadgårdarna, men vanligast är att besökare smugglar in preparaten. Migrationsverket vill därför se en lagändring som bland annat möjliggör att myndighetens personal kan kroppsvisitera både intagna och besökare i högre utsträckning än i dag.