TT-Inrikes

Föräldrar döms till fängelse för tvångsgifte

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Ett föräldrapar i Västerås har dömts till fängelse för äktenskapstvång, efter det att de gift bort sin 19-åriga dotter mot hennes vilja, rapporterar SVT Västmanland. Syftet med tvångsgiftet var att återupprätta dotterns heder, efter det att hon inlett en relation med en jämnårig kille.(TT)

Ett föräldrapar i Västerås har dömts till fängelse för äktenskapstvång, efter det att de gift bort sin 19-åriga dotter mot hennes vilja, rapporterar SVT Västmanland.

Syftet med tvångsgiftet var att återupprätta dotterns heder, efter det att hon inlett en relation med en jämnårig kille. Föräldrarna valde då att gifta bort henne med en kusin i Kurdistan. Tingsrätten slår fast att giftermålet skedde mot hennes vilja.

Föräldrarna greps av polis när de landade i Sverige efter bröllopet, sedan dottern tagit kontakt med en medlem i föreningen "Glöm aldrig Pela och Fadime", enligt SVT.

Pappan döms till fängelse i ett år och fyra månader för äktenskapstvång och ofredande, medan mamman döms till ett års fängelse för äktenskapstvång.

Domen är den andra i sitt slag i Sverige och båda döms mot sitt nekande.