Annons
Nyheter

Kina utreder kontroversiell genforskare

Kinesiska myndigheter har påbörjat en utredning av den genforskare som påstår sig ha ändrat arvsmassan på två nyfödda spädbarn. Samtidigt kräver svenska forskare en debatt om de nya genteknikerna. - Klockan är fem över tolv, säger professor Nils-Eric Sahlin.(TT)
Publicerad 27 november 2018

Forskaren He Jianku berättade om sitt "försök" - på Youtube. Där påstod han att han låtit förändra arvsmassan på ett nyfött tvillingpar, Lulu och Nana. Med hjälp av så kallad crispr-teknik ska forskaren ha förändrat arvsmassan så att barnen blir motståndskraftiga mot hiv, det vill säga det virus som orsakar aids.

"Jag förstår att mitt arbete kommer att bli ifrågasatt, men jag tror att familjer behöver den här teknologin. Och jag är beredd på att få kritik för det här", uppger Reuters att han sade i den publicerade videon.

Annons

Att förändra den mänskliga arvsmassan på konstgjord väg och låta det förändrade embryot utvecklas till en individ är ytterst kontroversiellt och förbjudet i de allra flesta länder. Det har, så vitt man vet, aldrig tidigare hänt.

Massiv kritik

Kritiken mot He Jiankus forskning lät inte vänta på sig.

"Om detta stämmer vore det högst oansvarigt, oetiskt och ett farligt användande av (den här) genförändringstekniken", sade Kathy Niakan, expert på Francis Crick Institute i London.

Den institution som forskaren är knuten till, The Southern University of Science and Technology i Shenzhen, Kina, uppger att forskaren har varit på obetald ledighet sedan i februari och att han inte väntas tillbaka förrän 2021. Universitetet påstår dessutom att man inte känt till forskarens tilltag.

"Southern University of Science and Technology kräver att vetenskaplig forskning rättar sig efter nationella lagar och regler och att den respekterar och håller sig till internationell etisk standard", skriver universitetet i ett uttalande.

Kinesiska myndigheter säger sig ha påbörjat en utredning, samtidigt som forskaren själv tycks vara försvunnen alternativt ha gjort sig oanträffbar.

Innan dess hade han kontakt via e-post med nyhetsbyrån Reuters, för vilken han uppgav att han planerade att dela med sig av sin forskning under ett vetenskapligt forum i veckan, och att han planerar att låta forskningen genomgå vedertagen granskningsprocess (peer review) innan den publiceras i en vetenskaplig tidskrift.

I dagsläget är det dock ingen som vet om He Jianku verkligen har gjort det han påstår sig ha gjort. Frågetecknen är fortfarande många.

Inte förvånad

Annons

Nils-Eric Sahlin, professor i medicinsk etik vid Lunds universitet, är inte särskilt förvånad över nyheten.

””

TT: Men så var det ju även för det första provrörsbarnet?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons