TT-Inrikes

Kongo vill inte att våldet i Kasai utreds

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Regeringen i Kongo-Kinshasa fortsätter att motsätta sig en oberoende utredning av våldet i regionen Kasai, där bland annat svenskan Zaida Catalán och hennes amerikanske kollega Michael Sharp mördades i våras. FN:s råd för mänskliga rättigheter kommer i veckan att rösta om en utredning ska tillsättas.(TT)

Regeringen i Kongo-Kinshasa fortsätter att motsätta sig en oberoende utredning av våldet i regionen Kasai, där bland annat svenskan Zaida Catalán och hennes amerikanske kollega Michael Sharp mördades i våras.

FN:s råd för mänskliga rättigheter kommer i veckan att rösta om en utredning ska tillsättas.

– Att genomföra en sådan utredning utan de kongolesiska myndigheterna är oacceptabelt, säger Kongo-Kinshasas justitieminister Alexis Thambwe Mwamba till reportrar i Genève, Schweiz.

– Det bästa vore att hitta en lösning som fungerar för alla. Men om ni tror att ni kan utreda det här utan oss, varsågod.

Rättsprocessen kring mordet på Catalán och Sharp har inletts. Enligt ministern sitter de fyra huvudmisstänkta häktade. Flera andra är identifierade och är efterlysta.

Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer.

Hundratals människor har dödats i Kasai sedan i augusti i fjol.