TT-Inrikes

Lövin vill förbjuda kärnvapen

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin (MP) uppmanar världssamfundet att gå samman och förbjuda kärnvapen. "I en oförutsägbar värld kan inte mänsklighetens öde vila i händerna på oberäkneliga ledare som hotar varandra med massförstörelsevapen.(TT)

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin (MP) uppmanar världssamfundet att gå samman och förbjuda kärnvapen.

"I en oförutsägbar värld kan inte mänsklighetens öde vila i händerna på oberäkneliga ledare som hotar varandra med massförstörelsevapen. Ingen människa ska kunna utplåna hundratusentals genom ett knapptryck, skriver hon på DN debatt.

I juli 2017 röstade Sverige, tillsammans med 121 länder, ja till FN:s kärnvapenkonvention. Konventionen analyseras nu i en utredning som ska vara klar i september i år. Lövin hänvisar till en ökad politisk instabilitet i världen och skriver att Sverige "bör underteckna och ratificera konventionen".

Lövin är kritisk till vad hon kallar en "märklig och historielös debatt" som drivs i Sverige, "där flera partier tycks mena att stormakternas kärnvapen bidrar till att upprätthålla världsfreden genom sin ömsesidigt avskräckande effekt".