Annons
Nyheter

Studie: Ekologisk mat sämre för klimatet

Att producera ekologiska ärtor i Sverige släpper ut ungefär 50 procent mer koldioxid än konventionellt odlade, enligt en ny internationell studie. - Det här gör bedömningen av ekologiskt mer komplex, säger Stefan Wirsenius, forskare vid Chalmers som har deltagit i studien.(TT)
Publicerad 13 december 2018

Forskarna har först gått igenom hur stora markarealer som grödorna ärtor och vete behöver beroende på om de är ekologiskt eller konventionellt odlade. För ekologiskt vete behövs dubbelt så mycket mark för samma mängd skörd.

Forskarna har sedan räknat med en hittills oprövad metod som mäter "koldioxidkostnad" utifrån att större arealanvändning indirekt bidrar till högre koldioxidutsläpp när skogen, som binder koldioxid, måste skövlas för att ge plats åt livsmedel.

””
Annons

"Upp till politikerna"

Han och medförfattarna till studien, som publiceras i tidskriften Nature på onsdagen, har kommit fram till att ekologiska ärtor odlade i Sverige har ungefär 50 procent större klimatpåverkan än konventionellt odlade. För svenskt ekologiskt vete är påverkan ännu större, nära 70 procent, om man då antar att skogen måste bort.

””

Anledningen till att ekologiska grödor står för mer utsläpp är att skördarna är mycket mindre, främst eftersom konstgödsel inte tillåts i ekologisk odling. Skog som skövlas återplanteras heller inte i samma takt.

Chalmersforskaren är noga med att poängtera att ekologisk mat har väldigt många andra fördelar, som när det gäller bekämpningsmedel, antibiotika och andra miljögifter som skulle kunna påverka naturen negativt i det långa loppet. Men den ekologiska maten är likväl sämre för klimatet, enligt deras metoder. Även om forskarna inte gjort beräkningar gäller detta även för ekologisk kött- och mjölkproduktion eftersom den använder sig av ekologiskt odlat foder, enligt Wirsenius.

””

Inte värdelöst

Eftersom världens matproduktion hänger ihop via handel påverkas avskogningen i till exempel tropikerna även av hur den svenska jordbruksmarken används, enligt forskarna.

””

TT: Hur ska man då tänkta som konsument?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons