TT-Inrikes

Bevisen räckte inte - terroråtalad frias

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Åtalet rörde terroristbrott alternativt mordbrand, men åklagarens bevisning höll inte. Tingsrätten friar mannen som åtalades för ett attentat mot en shiitisk föreningslokal i Malmö. Men utredningen visar att han är IS-sympatisör, enligt domen.(TT)

Bevisningen är inte tillräckligt robust för en fällande dom, konstaterar Malmö tingsrätt i sin dom. Mannen var åtalad för terroristbrott alternativt mordbrand. Branden kan dock inte klassas som ett terroristbrott, enligt tingsrätten.

– Om ett brott ska klassas som terroristbrott så krävs det att brottet allvarligt har kunnat skada staten Sverige. Här har två molotovcocktails kastats in i en folktom lokal. Det är inte en gärning som allvarligt kunnat skada Sverige, då är det inte terroristbrott utan mordbrand i stället, säger chefsrådman Lennart Strinäs.

Inga bevis

Mannen kan inte heller fällas för mordbrand, enligt domstolen. Teknisk undersökning på brottsplatsen har nämligen inte gett några bevis som knyter den 30-årige mannen till platsen. Domstolen konstaterar också att det saknas vittnesuppgifter om att 30-åringen varit på brottsplatsen.

– I stället bygger åklagaren åtalet på ett antal indicier. När man gör en samlad värdering av dessa så räcker det inte för en fällande dom, säger Strinäs.

Utredningen visar, enligt tingsrätten, att mannen är IS-sympatisör.

– Polisen tog hans dator i beslag och i den datorn hade han en IS-flagga som bakgrundsbild. När man tittade närmare i datorn hittades ett antal filmer med IS-propaganda, säger Strinäs.

– I målet är det också visat att 30-åringen har förmedlat information om branden, via en mellanhand, till en IS-kontrollerad nyhetsbyrå.

I förvar

Efter rättegången försattes den 30-årige mannen på fri fot av tingsrätten.

– I nästa sekund så fick han besked från Säkerhetspolisen om att de hade beslutat att ta honom i förvar enligt en lag om särskild utlänningskontroll, med motiveringen att han kan förväntas begå brott i Sverige, sade mannens försvarsadvokat Lars Edman till P4 Malmöhus i samband med att förhandlingen avslutades.

Till följd av den friande domen ogillar tingsrätten yrkandet om utvisning av den syriske medborgaren. Men den anförda lagen om särskild utlänningskontroll gör det möjligt att utvisa personer med hänsyn till bland annat rikets säkerhet.

– För att du ska kunna häktas ska det finnas sannolika skäl. Men när det gäller utvisning så är det mer oklart hur mycket som krävs. Det kan vara så att det krävs mindre än för häktning, säger Lars Edman till SVT Nyheter Skåne.