TT-Inrikes

Tusentals fordon lär få körförbud i dag

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Tiotusentals fordon riskerar att få körförbud i dag - trots att de rullar som de ska. Orsaken är de nya besiktningsreglerna som nu börjar gälla. För bara tio dagar sedan var det fortfarande över 160 000 fordon som inte besiktigats.(TT)

– Det finns risk för att det finns ett flertal fordon som får körförbud, säger Stefan Triumf, kommunikatör vid Transportstyrelsen.

Regeländringen innebär nya besiktningsperioder för många personbilar, men även helt nya regler om besiktning för till exempel A-traktorer. Kraven rör landets omkring 14 000 A-traktorer och de nya kraven införs för att öka trafiksäkerheten, eftersom många A-traktorer i dag är i dåligt skick.

De nya reglerna har också inneburit högt tryck på landets bilbesiktningsföretag, men Stefan Triumf bedömer att det har funnits tider och att de som velat besiktiga bilen har kunnat göra det.

– Vi har haft löpande kontakt, och de ska ha klarat av trycket.

För dig som äger en personbil innebär ändringen att du inte längre behöver hålla reda på registreringsnumrets sista siffra för att veta när bilen ska besiktigas. I stället är det tiden sedan den senaste besiktningen som är avgörande.

Får du körförbud på bilen innebär det att man bara får köra från parkeringen till en bilbesiktning, utan omvägar.