TT-Sport

Nöjd Boork: "Bästa säsongen"

TT-Sport Artikeln publicerades

Förlust i sista matchen mot Finland - men Damkronornas förbundskapten Leif Boork gläds över segern i onsdags och tycker att hans lag är på rätt väg inför OS: - Det här är den bästa säsongen under min tid och vi visar att vi är på väg åt rätt håll.(TT)

Damkronorna förlorade den sista uppgörelsen på Åland med 1-4, men vann en av tre matcher och bröt den elva matcher långa förlustsviten mot grannen från öster som tog VM-brons i våras.

– Det betyder en del för självförtroendet. Man ska inte dra för stora växlar av en match, men mentalt får vi ett break av segern så det är jättekul. Vi har skapat chanser mot dem i de här tre matcherna på ett sätt som vi inte har gjort de senaste två åren, säger Boork vars lag, som blev VM-sexa i våras, har vunnit fem av säsongens åtta landskamper.

Siktar på guld

Den kontroversielle förbundskaptenen har trots dåliga resultat de senaste åren vägrat backa från OS-målsättningen att Damkronorna ska vara med och slåss om guldet i Pyeongchang. I Sotji 2012 blev laget fyra.

Svenskorna saknade fyra etablerade namn på grund av skador, backarna Johanna Fällman och Jessica Adolfsson samt forwardsspelarna Fanny Rask och Maria Lindh.

Debutanten Wilma Johansson, Leksand, gjorde ett stort avtryck då hon sköt två av målen i 3-2-segern i onsdags.

Ett steg mot en OS-plats?

– Vi får följa henne vidare. Vi hoppas att Fanny och Maria blir friska och då blir det tufft för henne, men hon har definitivt lagt in en ansökan, säger Boork.

Snabba mål

Han framhöll kärnspelarna i sitt lag samt AIK-målvakten Minatsu Murase som gjorde comeback i landslaget efter 1,5 år. Murase vaktade kassen i de två förlustmatcherna medan ettan Sara Grahn storspelade i segermatchen.

I fredagens tidiga möte - matchstart 9.30, lokal tid - satte Finland in segerstöten med två mål på 2.22 i mitten av matchen. Erica Udén Johansson reducerade, men Finland gjorde ytterligare två mål i sista perioden, det sista i tom kasse.