TT-Sport

Ex-simbas: Jag blev medvetet misstolkad

TT-Sport Artikeln publicerades

Simförbundets tidigare ordförande Ulla Gustavsson anser att hon blev medvetet misstolkad i debatten om slöjor, skriver Dagens Nyheter. I februari skrev Gustavsson ett inlägg på Facebook om en bild på Riksidrottsförbundets hemsida, en bild som föreställer en flicka med slöja som testar skytte.(TT)

I februari skrev Gustavsson ett inlägg på Facebook om en bild på Riksidrottsförbundets hemsida, en bild som föreställer en flicka med slöja som testar skytte. I inlägget kritiserade hon bildvalet som hon menade uppmuntrade till bland annat kvinnoförtryck och könsstympning.

Hennes åsikt väckte starka reaktioner och till slut valde Ulla Gustavsson att avgå som ordförande för Simförbundet. Efter nästan en månads tystnad säger hon nu till DN att många medvetet misstolkade hennes inlägg.

– Jag har aldrig sagt att någon eller några inte ska få vara med i idrottsverksamhet, snarare tvärtom. Men när man ser det hedersförtryck som finns i samhället måste vi inom idrottsrörelsen våga ta ställning. Jag har kritiserat den officiella bilden som normaliserar slöjan på små barn, säger hon till tidningen.

Gustavsson kritiserar också idrottsrörelsen för att den saknar gemensam policy för bland annat täckande huvudklädsel och religiösa symboler.

– Under flera års tid har vi försökt lyfta frågan för att få i gång en diskussion, men det har inte gått, säger hon.