TT-Sport

Kristianstad vill klättra i näringskedjan

TT-Sport Artikeln publicerades

Kristianstad är mitt uppe i klubbens största handbollsdynasti. Nu vill skåningarna klättra högre upp i näringskedjan i Europa. - På sikt måste vi öka arvodena till spelarna för att kunna behålla dem längre, säger tränaren Ola Lindgren inför kvällens premiär mot Önnered. Fyra raka SM-guld.(TT)

Fyra raka SM-guld. Fyra segrar i grundserien på raken. Sex SM-finaler på sju säsonger. I vintras en åttondelsfinal i Champions League. IFK Kristianstad i nordöstra Skåne spelar i en egen division inom svensk herrhandboll och det finns ingen mättnad i jakten på framgångar.

– Nä, det är det som är fördelen - det blir man aldrig. Har man väl varit där en gång känner vi snarare att detta vill vi göra igen och vi vill göra det lite bättre hela tiden. Sedan är det ju självklart så att konkurrenterna sover ju inte, säger sportchefen Jesper Larsson.

"Börjat betala av sig"

Framgångarna innebär dock att Kristianstad inför varje ny säsong får finna sig i att ha tappat nyckelspelare som vill vidare. När laget på onsdagen inleder säsongen i handbollsligan hemma mot Önnered är det exempelvis utan högersexan Tim Sörensen och högernian Albin Lagergren. Å andra sidan har framgångarna gjort att klubben kan locka till sig nya spelare som den 22-årige mittnian Marc Cañellas - lillebror till den spanske landslagsmannen Joan Cañellas - och den 20-årige högernian Teitur Örn Einarsson.

– De vet att vi har en mycket bra tränare som kan utveckla spelare och att vi satsar internationellt. Det börjar betala av sig. För spelarna blir det en erfarenhet innan man tar nästa steg - så att man inte kastas ner direkt i ett iskallt hav när man exempelvis tar steget till Tyskland eller Frankrike, säger Jesper Larsson.

Tränaren Ola Lindgren, som har varit i klubben sedan mitten av säsongen 2012, hoppas dock att Kristianstad på sikt kan klättra i handbollens näringskedja i Europa. Då skulle han slippa att bygga ett nytt hus varje år.

– Vi måste öka intäktssidan och vi måste öka arvodena till spelarna för att kunna behålla dem i ett eller två år längre. Kontinuitet är ju en viktig sak för samspelet i lagidrotter. Det är ju önskvärt, men jag är medveten om att det inte kommer av sig själv, säger Lindgren till TT.

Lindgren: "Vi måste växa"

Den tidigare landslagsikonen och förbundskaptenen anser att Kristianstad efter sina förutsättningar gjort det bra ute i Europa, men på sikt borde klubben åtminstone kunna konkurera med vissa europeiska ligor.

– I Danmark och mindre ligor är det ju bara marginellt bättre betalt. Vi kan ju inte konkurera med exempelvis Tyskland. Om vi har som målsättning att etablera oss ute i Europa måste vi ha höga mål på alla sidor i föreningen och en sida är ju inkomstsidan. Vi måste växa, säger Ola Lindgren.