TT-Sport

Coleman steg åt sidan för rekord-Sarah

TT-Sport Artikeln publicerades

Sarah Sjöströms världsrekordplan i lagkappen 4x100 meter fritt tog form redan för en vecka sedan. Kompisen Michelle Coleman klev åt sidan och släppte förstasträckan. - Jag visste att det skulle hända. Hon är i bra form och jag känner Sarah. Helt fantastiskt! sade Coleman.(TT)

De två är inte bara tränings- och landslagskompisar. Tillsammans med bröstsimsstjärnan Jennie Johansson är också trion nära vänner vid sidan av bassängen.

När planerna för världsrekordet - som bara kan sättas på startsträckan eftersom det är flygande start på övriga sträckor - kom upp ställde sig Coleman bakom.

– Vi hade ett möte och pratade om laget och Sarah har ju varit nära världsrekordet. Jag brukar alltid köra första sträckan, men vi tänkte att ska vi ha en chans så kanske vi ska göra något chockerande.

Svenskt rekord

Det blev ingen medalj för Sverige - men femteplatsen kom efter en ordentlig putsning av det åtta år gamla svenska rekordet. Nya rekordtiden 3.33,94 var en sänkning med 1,37 sekunder.

Vid sidan av Sjöströms 51,71 hade Coleman 52,68, Ida Lindborg 55,59 och Louise Hansson 53,96.

– Det var kul! Jag ska inte sticka under stol med att jag hade hoppats på att vi kunde norpa en tredjeplats, det var nära i morse (i försöken). Men det var otroligt snabba simningar av alla länder och vi har också varit väldigt snabba, sade Coleman.

"Sjukt häftigt"

Louise Hansson hyllade också Sjöström:

– Det finns inget stopp på henne. Det är sjukt häftigt.

USA vann lagkappen på 3.31,72 och stoppade regerande världs- och olympiamästaren Australien som blev tvåa på 3.32,01. Nederländerna tog bronset på 3.32,64.

Amerikanska stjärnan Katie Ledecky står därmed på två guld efter den första dagen. Ledecky var jättefavorit på 400 meter fritt och höll för trycket då hon vann på 3.58,34 - drygt tre sekunder före lagkamraten Leah Smith.

USA vann också guldet på herrarnas 4x100 meter fritt och kinesen Sun Yang tog hem herrarnas 400 meter fritt före OS-guldvinnaren Mack Horton, Australien.