TT-Sport

Olsson älskar livet i Premier League

TT-Sport Artikeln publicerades

Åttonde raka säsongen i West Bromwich. Jonas Olssons känslor för Premier League svalnar aldrig. - Det är en liga som är fantastisk på alla sätt, säger svensken. Jonas Olsson, 32, låter som en supporter när han beskriver den engelska högstaligans alla fördelar.(TT)

Jonas Olsson, 32, låter som en supporter när han beskriver den engelska högstaligans alla fördelar.

– Visst: folk säger att spanska ligan är den bästa. Det kan man diskutera. För toppspelare vill verkligen komma hit. Det är därför Bastian Schweinsteiger skriver på för Manchester United, säger han.

Han myser över att mindre klubbar i Premier League som Bournemouth och Leicester tack vare de enorma tv-pengarna kan sno åt sig toppspelare från kontinentens toppklubbar.

– Attraktionskraften är enorm. Lagen håller en så jämn kvalitet rakt igenom.

Helgens säsongstart är Olssons åttonde på raken i West Bromwich. Lojaliteten till klubben har gjort honom till en respekterad figur hos lagkamraterna i omklädningsrummet och bland supportrarna i Birmingham.

"Ligan är global"

– Det har gått snabbt, men jag har trivts hela tiden. Åtta år är ganska ovanligt i dagens fotboll. Så det finns en stark trygghet här. Jag hoppas kunna vara kvar på öarna ett par år till, för ligan blir ju bara bättre och bättre. Intresset växer hela tiden.

32-åringen refererar till medieuppbådet under klubbens träningsläger i Österrike och USA.

– Ligan är så global. Det är inte bara journalister från England och sådana länder. Nu var det dessutom kinesiska reportrar överallt.

Den svenske landslagsbacken hade ett knackigt fjolår. Han led av skador och var stundtals petad. Nye tränaren Tony Pulis blev räddningen. Han är känd för att vara rakt på sak, pragmatisk och defensivt skolad. Pulis anlände under vintern förra säsongen, fixade nytt kontrakt och har vigt sommarmånaderna åt att drilla fyrbackslinjen till förbannelse. En jackpott för West Bromwich, om du frågar Olsson.

Mildare konkurrens

– Han fokuserar på organisationen och påminner om Roy Hodgson. Det är hela tiden på detaljnivå och vi gnuggar. En perfektionist med auktoritet och pondus som vill ha kontroll på allt i klubben. Jag är definitivt imponerad.

Pulis tror dessutom på svensken. Även om han inte är lika given som för två-tre säsonger sedan tyder det mesta på att Olsson kniper en startplats i premiären. Den skotske tränaren spelar ofta mittbackar som ytterbackar vilket gör konkurrensen mildare centralt.

– Han gjorde så i Stoke och Crystal Palace också. Vi har inte så många renodlade ytterbackar, så det gynnar ju mig.

Olsson tror på Chelsea

Utöver en stark backlinje förlitar sig West Bromwich på vassa anfallsduon Saido Berahino och Rickie Lambert (ny från Liverpool).

– Jag tror på oss. Rickie är den lite tyngre forwardstypen som vi har saknat. Och jag vill verkligen flagga för Berahino. Han var fantastisk i fjol och kommer vara ännu bättre i år. Man vinner väl inte skytteligan i West Brom, kanske, men han blir ett utropstecken.

Vad gäller ligatiteln är Olsson osäker, men räknar med att Chelsea kan återupprepa förra årets triumf. De har ligans bästa tränare och den starkaste truppen, menar han.

– Manchester United gör en bättre säsong i år också. Jag vet hur bra Louis van Gaal är som tränare sedan min tid i Nederländerna. Han är en få som har kraften att styra en så stor klubb. Den här biten med att bestämma över stjärnor är han en av få som verkligen hanterar.