Nyheter

Tredje gången gillt för AIK

Det blev tredje gången gillt för serieledande AIK i prestigemötet med Leksand i hockeyallsvenskan. Efter två förluster tidigare under säsongen vann AIK med 3-2 efter straffar. Stor matchhjälte blev tredjemålvakten Isak Wallin. Wallin fick hoppa in efter drygt tio minuter sedan Erik Källgren skadats.(TT)
Publicerad 15 februari 2019

Wallin fick hoppa in efter drygt tio minuter sedan Erik Källgren skadats. På frånvarolistan sedan tidigare finns förstemålvakten Johannes Jönsson som varit borta länge på grund av en knäskada.

””

Lagkaptenen Christian Sandberg blev ende målskytt i straffläggningen och såg till att bryta serietrean Leksands svit på åtta raka segrar.

Efter matchen presenterade AIK också ett nyförvärv i jakten på en SHL-plats. Karlskronas poängkung Justin Crandall, 16 mål och 37 poäng på 45 matcher, är klar för Stockholmslaget.

Dubbla smällar

AIK dominerade stort i inledningen, men åkte sedan på dubbla smällar.

Först tvingades målvakten Erik Källgren utgå sedan han fått gästernas forward David Runqvist över sig, ditskickad av AIK-backen Simon Fernholm. AIK har sedan tidigare förstemålvakten Johannes Jönsson på frånvarolistan.

Strax därefter fick ersättaren Isak Wallin vittja nätet sedan Johan Porsberger gett Leksand ledningen i numerärt överläge.

I den andra perioden handlade allt om AIK. Laget vann skotten med 21-5 och överlistade Leksands målvakt Axel Brage två gånger.

Garry Nunn kvitterade efter 2.36 och skyttekungen Anton Holm sköt 2-1 efter klapp-klapp-spel mellan Fredric Weigel, Jesper Frödén och Holm.

Porsberger tvåmålsskytt

Men Johan Porsberger var inte klar och i början av den tredje perioden kvitterade han med sitt andra mål för kvällen och elfte fullträffen för säsongen.

För tredje gången på tre möten den här säsongen hade lagen kryssat efter 60 minuter. I de två tidigare hade Leksand vunnit, en gång i förlängning och en gång på straffar.

Nu var det AIK:s tur.

Inför matchen på ett fullsatt Hovet, 8 094 åskådare, hedrades förre storspelaren Rolf "Råttan" Edberg och fick sin tröja nummer 10 upphissad i taket. Edberg vann SM-guld med AIK 1982, tog VM-silver 1977 och VM-brons 1979, vann Guldpucken som Sveriges bäste spelare 1978 och gjorde 184 NHL-matcher för Washington.