Nyheter

Uselt straffkastskytte sänkte Sverige

I tre perioder gjorde Sverige en strålande match mot Lettland i VM-kvalet i basket. Men i den fjärde ryckte Lettland, rankat 14:e i världen, och vann med 82-73 (42-41). I Arena Riga där Tre Kronor tog VM-guld 2006 gjorde Sverige, 54:a i världen, en mycket bra match.(TT)
Publicerad 26 november 2017

I Arena Riga där Tre Kronor tog VM-guld 2006 gjorde Sverige, 54:a i världen, en mycket bra match. Ledning med en poäng efter första perioden och en bit in i andra perioden hade man 32-26. De svenska basketherrarna rörde sig bra och var bättre än letterna när det gällde den offensiva returtagningen.

Men en svaghet fanns genom hela matchen och det var straffkastskyttet. I flera viktiga lägen missade man sina straffkast och när matchen var slut hade man bara satt 54 procent av sina straffkast jämfört med letternas 87 procent.

Efter tre perioder stod det 63-64. Men i sista perioden blev svenskarna för stillastående i anfall när letterna ökade sin intensitet i försvaret. Och när svenskarna försökte sig på egna lösningar så gick det inte alls och med fyra minuter kvar av perioden hade man bara gjort fyra poäng och låg under med 67-78. Då skadade Tobias Borg, som så långt var bäste poängplockare med 14 poäng, sitt ena knä. En trea av Chris Czerapowicz som också kom upp i 14 poäng gav visst hopp. Men det blev till slut en ny knapp förlust mot ett av världens bästa lag, precis som mot 19:e rankade Ukraina i fredags.

I februari väntar 13:e rankade Turkiet hemma för Sverige i nästa VM-kvalmatch. De tre bästa lagen i gruppen går vidare till nästa omgång.