TT-Sport

Vettel tog karriärens 50:e GP-seger

TT-Sport Artikeln publicerades

Ledning från start till mål. Det var receptet när tysken Sebastian Vettel tog karriärens 50:e GP-seger i formel 1. 30-åringen vann Kanadas grand prix och tar över VM-ledningen från Lewis Hamilton som slutade femma. - Perfekt är ett bra ord för dagen.(TT)

– Perfekt är ett bra ord för dagen. Det betyder mycket för Ferrari att få vinna här och jag är stolt över att jag fick göra det, sade Vettel i segerintervjun direkt efter segern.

Ferrari och Vettel startade från pole position, en position tysken aldrig släppte. Tvåa slutade finländaren Valtteri Bottas i Mercedes före Max Verstappen i Red Bull.

Som lopp blev Kanadas GP odramatiskt. Förutom en krasch längre bak i fältet mellan Brendon Hartley och Lance Stroll på det första varvet var loppet i Montreal ett lopp utan olyckor och med få omkörningar.

Ferraris första sedan 2004

  Vettel dirigerade i ledning och var aldrig hotad. Segern var Ferraris första i Kanada sedan 2004 då Michael Schumacher segrade.

  – 50:e segern för mig känns förstås bra, sade Vettel.

  Segern var tyskens tredje för säsongen, han vann säsongens två inledande race, och är nu tillbaka i VM-ledning.

  – Men det är fortfarande lång väg kvar. Fast visst är det en fin sidoeffekt av dagens seger.

  Tungt för Ericsson

  Svenske Marcus Ericsson i Sauber svarade för ett anonymt lopp långt ner i fältet. Ericsson slutade på 15:e plats och blev utan VM-poäng. Stallkamraten Charles Leclerc slutade tia och tog den sista VM-poängen.

  – Det var inget toppenrace. Det är svårt när man startar där jag startar. Jag tycker jag hade bra fart i bilen, men problemet var att jag första halvan låg bakom (Sergej) Sirotkin och han hade inget tempo alls. Tyvärr lyckades jag inte ta mig förbi honom och det förstörde hela mitt race. Nej, det var ingen bra eftermiddag, sade en besviken Marcus Ericsson.

  – Jag måste få till kvalen, det är där jag har problem nu. Jag kvalar alldeles för långt bak, det måste bli bättre och det är det som är huvudfokus just nu. Det gäller att jobba på, ibland har man tunga perioder och just nu är jag inne i en svacka och då gäller det att jobba hårt, sade Ericsson.

  VM-tabellen toppas nu av Vettel på 121 poäng före Lewis Hamilton på 120 och Valtteri Bottas är trea på 86 poäng.