Annons
Nyheter

May: Nödlösningen ses som en fälla

Den brittiska premiärministern Theresa May vill att EU-ledarna försäkrar att britterna verkligen kan lämna EU. Annars hotar ett avtalslöst brexit. May kom till EU-toppmötet i Bryssel för att be om hjälp med att få utträdesavtalet godkänt i det brittiska underhuset.(TT)
Publicerad 14 december 2018

May kom till EU-toppmötet i Bryssel för att be om hjälp med att få utträdesavtalet godkänt i det brittiska underhuset. Hon påpekade att det stora problemet är den så kallade nödlösningen för Irland och Nordirland i avtalet.

””

Nödlösningen är till för att förhindra att gränskontroller återuppstår på den irländska ön om EU och Storbritannien under de kommande två åren misslyckas med att enas om sin framtida relation.

Annons

Fast i en tullunion?

Tanken är i så fall att Storbritannien ska vara kvar i en tullunion med EU så länge ingen annan lösning hittats, så att en gräns inte behöver uppstå på den irländska ön.

May begärde ett uttalande från EU-ledarna om att de inte har någon önskan att nödlösningen träder i kraft. Hon ville bland annat också ha ett "juridiskt klarläggande" om att EU:s ambition är att man snabbt ska nå en uppgörelse om den framtida relationen.

May tycks dock få nöja sig med enbart uttalandet. I utträdesavtalet står redan att man siktar på att vara överens om den framtida relationen till sista december 2020.

Enligt statsminister Stefan Löfven (S) är det svårt att förstå vad May menar med ett "juridiskt klarläggande". Han upprepar att någon omförhandling av utträdesavtalet inte är aktuellt. Och att nödlösningen, på engelska kallad backstop, för den irländska ön blir kvar.

Lämnar i mars

””

Han vill inte bedöma om May är nöjd med EU-ledarnas svar.

Med sin önskan om olika förtydliganden från EU-ledarna hoppas May få det brittiska underhuset att godkänna avtalet i en omröstning som ska hållas senast den 21 januari.

Storbritannien ska lämna EU den 29 mars. Om det inte finns något utträdesavtal på plats då, så kommer det att drabba många EU-medborgare, britter och företag.

””

Från brittiska brexitanhängare finns krav på ett slutdatum för hur länge nödlösningen ska få gälla. Men det skulle kräva en omförhandling av avtalet, vilket EU-ledarna tydligt sagt nej till.

Annons

Stefan Löfven kan inte bedöma möjligheten för att det brittiska underhuset nu godkänner avtalet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons